FMI avertizeaza ca bancile centrale ar putea deveni prea puternice
Data publicarii: 26-03-2013 | Finante-Banci
Marile banci centrale ar putea deveni prea puternice daca vor primi noi atributii, dar raman pe deplin independente de politic, a afirmat economistul sef al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard, intr-un discurs rostit la London School of Economics, transmite Reuters.
Rolul principalelor banci centrale, inclusiv Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei (BoE), a fost extins pe fondul crizei financiare mondiale, pentru a include si supervizarea bancara si supravegherea financiara, sustine Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat ca exista motive importante pentru a pune politicile monetare si de supervizare a bancilor sub acelasi acoperis deoarece institutiile de creditare au invatat din experientele prin care au trecut in timpul crizei.
Dar oficialul FMI a sugerat ca ar putea exista probleme prin atribuirea unei influente atat de mari unor tehnocrati care nu au fost alesi. 'Daca va ganditi ca acum bancile centrale au responsabilitati mult mai extinse si instrumente mult mai cuprinzatoare, atunci problema independentei lor devine din ce in ce mai dificila', a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: 'Vreti, de fapt, sa dati unei banci centrale independente dreptul de a alege LTV (loan-to-value) - raportul dintre valoarea creditului si cea a proprietatii - fara orice supervizare din partea factorului politic. Nu va duce aceasta la un deficit de democratie cand bancile centrale devin prea puternice?'.
In decembrie 2012, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana. Desi BCE va supraveghea direct, din martie 2014, doar cele mai mari 130-150 de banci din cele 6.000 de banci din Uniunea Europeana, institutia condusa de Mario Draghi va avea autoritatea de a interveni si la bancile mici daca exista semnale cu privire la posibile probleme.
Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de politica monetara in zona euro. Planurile vizand introducerea unui nou sistem de supraveghere bancara condus de BCE ar urma sa fie finalizate de Comisia Europeana la mijlocul acestui an, insa vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a subliniat necesitatea completarii lor cu un sistem paneuropean de sprijinire sau lichidare a bancilor cu probleme.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani