Majoritatea polonezilor sunt impotriva aderarii la zona euro
Data publicarii: 26-03-2013 | International
Viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsa de 62% dintre cetatenii tarii, conform unui sondaj publicat marti de cotidianul Rzeczpospolita, relateaza AFP.
Numai 32% dintre polonezi sustin adoptarea monedei europene, in timp ce 6% nu si-au exprimat nicio opinie, conform acestui sondaj, realizat de institutul Homo Homini in randul a 1.067 de polonezi adulti la 22 martie, in plina criza cipriota.
Polonia vrea sa indeplineasca pe cat mai repede posibil criteriile de convergenta economica prevazute in Tratatul de la Maastricht, insa nu este presata sa inlocuiasca zlotul cu euro.
Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent ca Polonia va lua dupa 2015 decizia privind aderarea la zona euro.
Adoptarea euro cere de asemenea un amendament la Constitutie, pentru care majoritatea necesara de doua treimi nu este in prezent intrunita.
Opozanta a aderarii, dreapta nationalista cere un referendum asupra acestei chestiuni, in ciuda angajamentului luat de Varsovia la momentul aderarii sale in UE in 2004 de a adopta intr-un final si moneda unica.
In prezent, numai datoria publica poloneza, situata in jurul a 55% din PIB, este conforma cu cerintele de la Maastricht. Inflatia sa medie in 2012 s-a cifrat la 3,7%, iar deficitul finantelor publice ramane in continuare mai mare de pragul cerut de 3% din PIB (3,4% in 2012).
Seful guvernului liberal Donald Tusk si ministrii sai dau asigurari ca Varsovia va indeplini in 2015 toate aceste criterii.
Intre timp, Polonia a aderat la pactul bugetar european, sperand sa evite astfel marginalizarea care ameninta statele membre ale zonei euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman