Majoritatea polonezilor sunt impotriva aderarii la zona euro
Data publicarii: 26-03-2013 | International
Viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsa de 62% dintre cetatenii tarii, conform unui sondaj publicat marti de cotidianul Rzeczpospolita, relateaza AFP.
Numai 32% dintre polonezi sustin adoptarea monedei europene, in timp ce 6% nu si-au exprimat nicio opinie, conform acestui sondaj, realizat de institutul Homo Homini in randul a 1.067 de polonezi adulti la 22 martie, in plina criza cipriota.
Polonia vrea sa indeplineasca pe cat mai repede posibil criteriile de convergenta economica prevazute in Tratatul de la Maastricht, insa nu este presata sa inlocuiasca zlotul cu euro.
Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent ca Polonia va lua dupa 2015 decizia privind aderarea la zona euro.
Adoptarea euro cere de asemenea un amendament la Constitutie, pentru care majoritatea necesara de doua treimi nu este in prezent intrunita.
Opozanta a aderarii, dreapta nationalista cere un referendum asupra acestei chestiuni, in ciuda angajamentului luat de Varsovia la momentul aderarii sale in UE in 2004 de a adopta intr-un final si moneda unica.
In prezent, numai datoria publica poloneza, situata in jurul a 55% din PIB, este conforma cu cerintele de la Maastricht. Inflatia sa medie in 2012 s-a cifrat la 3,7%, iar deficitul finantelor publice ramane in continuare mai mare de pragul cerut de 3% din PIB (3,4% in 2012).
Seful guvernului liberal Donald Tusk si ministrii sai dau asigurari ca Varsovia va indeplini in 2015 toate aceste criterii.
Intre timp, Polonia a aderat la pactul bugetar european, sperand sa evite astfel marginalizarea care ameninta statele membre ale zonei euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii