Facultatile de stat din Romania formeaza someri pe banda rulanta
Data publicarii: 25-03-2013 | HR/Cariere
In acelasi timp, ofertele de pe piata muncii se imputineaza. Institutul National de Statistica arata ca ceva mai norocosi sunt tinerii care traiesc in mediul rural. Acolo, rata somajului este la jumatate fata de cea din orase.
Facultatile de stat din Romania formeaza someri pe banda rulanta. Rata somajului in randul tinerilor sub 24 de ani a ajuns la 23 de procente. Adica aproape un sfert din totalul tinerilor. De ce? Ei bine, anual numai de pe bancile facultatilor de la stat ies 100.000 de studenti care incep sa-si caute de munca.
In acelasi timp, ofertele de pe piata muncii se imputineaza. Institutul National de Statistica arata ca ceva mai norocosi sunt tinerii care traiesc in mediul rural. Acolo, rata somajului este la jumatate fata de cea din orase.
Tinerii de pana in 24 de ani au sanse mici sa intre pe piata muncii din Romania, caci sistemul nu prea are ce sa le ofere. Anual, numai de pe bancile facultatilor de stat ies 100.000 de absolventi, prea multi pentru oferta de pe piata muncii. Fiercare tanar porneste la drum cu gandul de a termina o facultate, pentru ca mai tarziu sa aiba un serviciu bun. Dar asta se intampla cu cei care termina medicina sau Politia, pentru ca acestea sunt cam singurele meserii unde statul inca mai ofera posturi.
Restul absolventilor trebuie sa-si caute de munca pe oriunde, caci in cele mai multe cazuri domeniile absolvite nu se pupa cu cererea de pe piata. Sa luam, de exemplu, absolventii de studii economice sau pe cei care au terminat facultati umaniste. Absolventii de studii economice intra automat, dupa terminarea facultatii, intr-un sistem supraaglomerat in care posturile de economisti sunt deja ocupate.
Cele mai multe banci dau afara, iar cele care angajeaza vor de regula agenti de vanzari, nu absolventi de facultate cu fite si pretentii mari.
Firmele nu prea au nevoie de economisti. Contabilul este strict necesar, dar daca un pusti de 24 de ani se prezinta in fata unui patron si ii spune ca el este economist si are o viziune pentru firma respectiva, atunci cel mai probabil patronul va rade de el.
In cazul absolventilor de psihologie, sociologie, relatii publice sau comunicare, povestea este similara. Asa ca cele mai multe posturi care inca se mai gasesc disponibile pe piata muncii nu necesita studii superioare si nici nu e nevoie de cine stie ce experienta in domeniu. Intr-un astfel de caz s-ar putea ca studiile tale superioare sa te incurce si sa fii considerat supracalificat.
In felul acesta, unii absolventi ajung sa se angajeze "provizoriu" ca vanzatori, altii stau o perioada acasa si mai fac cateva cursuri in plus, altii pleaca in afara tarii, iar o parte isi depun actele de somaj. Asa s-a ajuns in situatia in care rata somajului in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani sa ajunga la 22,7%. Adica aproape un sfert dintre tinerii din Romania.
In zonele rurale rata somajului este de numai 16%, fata de 31%, cat se inregistreaza in cazul oraselor. Asta pentru ca cei mai multi tineri de la sate nu isi cauta activ un loc de munca si automat nu sunt considerati someri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii