Impactul modificarilor fiscale dezbatute la Camera Nationala
Data publicarii: 25-03-2013 | Afaceri
Conferinta "Impactul modificarilor legislative privind aplicarea TVA si a impozitului pe profit” organizata de Camera Nationala a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice, dl Dan Manolescu, Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice, dna Mariana Vizoli, Director, Directia de legislatie in domeniul TVA, Ministerul Finantelor Publice, dl Viorel Morarescu, Director General, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si dna Cristina Hudac, Tax Manager, Ernst & Young Romania si numerosi oameni de afaceri.
Ca reprezentant autorizat al mediului de afaceri din Romania, Sistemul Cameral este implicat in organizarea de intalniri in care reprezentantii Guvernului raspund intrebarilor oamenilor de afaceri.
"Interesul Sistemului Cameral este justificat si de faptul ca, cel putin pana la sfarsitul anului 2011, Romania excela printr-un nivel ridicat al fiscalitatii si, implicit, un nivel ridicat al evaziunii fiscale, ceea ce se traducea prin prezenta unei economii subterane estimata atunci la 41 miliarde de euro sau aproape de 30% din PIB, conform datelor Comisiei Europene”, a precizat Presedintele CCI Ilfov, care a apreciat noile masuri destinate sa reduca povara fiscala de pe umerii firmelor din Romania.
In continuare, domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice, a prezentat cele mai importante masuri fiscale de stimulare a cresterii economice, in special prin introducerea rezultatelor activitatilor de cercetare-dezvoltare. Raspunzand interesului manifestat de participanti, Domnia Sa a vorbit despre proiectul ambitios de simplificare si actualizare a Codului Fiscal, conform normelor europene in vigoare, proiect care va fi lansat in dezbatere publica in aceasta vara. Principala problema a Romaniei o reprezinta viteza de modificare a legislatiei, care o face greu accesibila, a precizat Dl Dan Manolescu.
Dna Mariana Vizoli, Director in cadrul Ministerului Finantelor Publice a prezentat noutatile majore care influenteaza businessul in Romania, cu accent pe problematica implementarii TVA la incasare si exigibilitatea TVA pentru livrarile intracomunitare si achizitiile intracomunitare.
Prin proiectul pilot de reducere a TVA la paine, asemenea multor state din UE, proiect propus de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se intentioneaza ca, printr-un efort bugetar estimat la 82 milioane lei, sa se reduca evaziunea fiscala in industria painii si a panificatiei la nivelul de 10-15 %, comparabil cu nivelul UE, cu posibilitati de crestere a venitului bugetar cu 25 milioane euro si a venitului minim garantat in Romania, in paralel cu cresterea calitatii si securitatii produselor romanesti, dupa cum a declarat dl Viorel Morarescu, Director General, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Tabloul noutatilor fiscale a fost intregit cu prezentarea dnei Cristina Hudac, Tax Manager, Ernst & Young referitoare la problematica recuperarii pierderilor fiscale de catre persoanele juridice in urma operatiunilor de reorganizare, cu precadere pentru cazurile de diviziune si fuziune a firmelor, solutionate prin vanzarea de active.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani