Care sunt regulile noi pentru bonurile fiscale
Data publicarii: 22-03-2013 | Afaceri
Noi batai de cap pentru patronii care vor sa isi recupereze taxa pe valoarea adaugata, platita la cumpararea de carburanti. Ministerul de Finante deconteaza acum 24 la suta din valoarea cumparaturilor doar daca bonul fiscal contine si datele de identificare ale firmei.
Asta, in limita a o suta de euro. Pana acum, era suficienta stampila benzinariei pe bon, alaturi de numarul masinii alimentate. Ca de fiecare data cand apar modificari fiscale, comerciantii afla ultimii.
Masura Ministerului de Finante a intrat in vigoare inca de acum o saptamana. Angajatii benzinariilor insa nu au aflat ca bonurile fiscale trebuie mai nou sa aiba imprimat si codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare.
Noile reguli ii obliga pe comercianti sa-si adapteze softul caselor de marcat, asa incat acestea sa scrie codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare pe bonul fiscal. Asta inseamna o grija in plus si cheltuieli suplimentare, cred specialistii.
"Aspectul negativ este legat de costurile suplimentare pe care le vor avea de suportat cei care au case de marcat in momentul de fata. Cred ca ar fi varianta cea mai simpla aceasta de actualizare si vorbim aici de lanturile de benzinarii care au softuri destul de sofisticate pentru gestiune”, sustine Emilian Duca, consultant fiscal.
Comerciantii care nu vor sa modifice softurile caselor de marcat pot inca emite facturi scrise de mana - o varianta mai ieftina, dar si mai greoaie. Aceleasi masuri urmeaza sa fie aplicate si de alte state europene. Partea buna este ca patronii vor putea de acum deduce TVA si pentru alte achizitii facute pe asemenea bonuri, in limita sumei de 100 de euro.
Orice comerciant poate sa-si adapteze softurile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă