China va devansa SUA in 2016, potrivit prognozelor OCDE
Data publicarii: 22-03-2013 | International
China este pe cale sa inregistreze cel de al patrulea deceniu consecutiv de crestere economica rapida si va devansa SUA in calitatea de cea mai mare economie a lumii in 2016, arata un nou raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Financial Times.
Dupa ce anul trecut a inregistrat o crestere de 7,8%, cel mai mic avans din ultimii 10 ani, economia chineza isi va reveni in acest an cu o crestere de 8,5%, urmata de o crestere de 8,9% anul viitor, sustine OCDE. Potrivit organizatiei, China va inregistra o crestere per capita de 8% in actualul deceniu, cu conditia ca autoritatile de la Beijing sa implementeze o serie de reforme economice, financiare si de reglementare.
'Exista in continuare loc pentru recuperarea decalajului in China. Recentele simulari ale OCDE sugereaza ca China poate mentine un ritm ridicat de crestere economica in actualul deceniu, de 8% in medie', se arata in raportul OCDE.
Organizatia precizeaza ca ritmul de crestere va scadea treptat pe masura ce China va ajunge din urma economiile mai avansate, dar cu toate acestea va ramane superior tintei de 7% fixata de oficialii de la Beijing pentru cincinalul care se va incheia in 2015.
OCDE estimeaza ca economia chineza va fi la fel de mare ca si economia americana in 2016, evaluata in termeni de paritatea puterii de cumparare, care tine cont de diferentele de preturi dintre tari.
Printre reformele recomandate, OCDE atrage in special atentia asupra urbanizarii, apreciind ca guvernul chinez trebuie sa se concentreze pe construirea de orase mai productive. Chiar daca orasele chineze au crescut rapid, gradul de urbanizare este de 52,6%, mult sub cel al tarilor cu un nivel similar de dezvoltare. In plus, problema transportului a devenit una severa in conditiile in care la Beijing timpul necesar navetei este de 79 de minute, dublu fata de media din OCDE.
Cu sediul la Paris, OCDE reuneste cele mai bogate 34 de economii din lume, inclusiv SUA, Japonia si statele europene. China nu este tara membra a OCDE, dar organizatia are un parteneriat cu aceasta tara si cu alte importante tari in curs de dezvoltare precum India si Indonezia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice