Fitch a retrogradat subsidiarele din Romania, Croatia si Rusia ale UniCredit

Data publicarii: 22-03-2013 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingurilor subsidiarelor UniCredit din Romania (UniCredit Tiriac Bank S.A), Croatia (Zagrebacka Banka d.d.) si Rusia (ZAO UniCredit Bank) de la 'BBB plus' la 'BBB', cu perspectiva negativa, transmite Reuters.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile Bank Pekao SA si Pekao Bank Hipoteczny la 'A minus', cu perspectiva stabila. Decizia agentiei vine ca urmare a retrogradarii bancii mama UniCredit S.p.A. din Italia la 'BBB plus' cu perspectiva negativa. 

' Ratingurile de suport si ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt ale UniCredit Tiriac Bank, Zagrebacka Banka si ZAO UniCredit Bank se bazeaza pe potentialul sprijin disponibil de la banca mama UniCredit S.p.A. Confirmarea ratingurilor lor de suport la '2' reflecta opinia Fitch ca UniCredit S.p.A. va continua sa sprijine aceste subsidiare, tinand cont de importanta strategica a Europei centrale si de Est (CEE) si a Rusiei pentru UniCredit S.p.A.', se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara. 

'Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung reflecta opinia Fitch referitoare la capacitatea slabita bancii mama UniCredit S.p.A. de a furniza sprijin acestor subsidiare', sustine Fitch. Perspectiva negativa este in linie cu cea atribuita UniCredit S.p.A. 

Fitch apreciaza ca aceste subsidiare sunt de importanta strategica pentru UniCredit S.p.A. iar ratingurile atribuite lor sunt doar cu o treapta sub cel atribuit bancii mama, 'BBB plus'.Prin urmare, orice viitoare retrogradare a ratingului UniCredit S.p.A. va avea probabil ca rezultat si retrogradarea calificativelor atribuite acestor subsidiare. 

De asemenea, ratingurile subsidiarelor UniCredit din Romania, Croatia si Rusia s-ar putea stabiliza la actualele nivele daca perspectiva atribuita UniCredit S.p.A. va fi imbunatatita la stabila. 

Recent, UniCredit a anuntat ca isi revizuieste strategia in Europa Centrala si de Est, vanzand active si reducand costurile, pentru a-si imbunatati profitabilitatea, dupa ce criza datoriilor din zona euro si recesiunea din Italia au afectat castigurile bancii. Pana in 2015 UniCredit vrea sa faca economii de 1,5 miliarde de euro, pentru a-si majora profitul la 6,5 miliarde de euro. 

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.900 sucursale.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: