Solutia cipriota: un fond de investitii de solidaritate
Data publicarii: 22-03-2013 | International
Guvernul cipriot a ales solutia crearii unui fond de investitii, capitalizat cu active din tara, cu ajutorul caruia sa atraga din piata de capital cele 5,8 miliarde de euro necesare deblocarii pachetului de ajutor european, potrivit cotidianului local Cyprus Mail.
Fondul de Investitii pentru Solidaritate este un instrument creat la propunerea presedintelui republicii, dar pentru a fi operational are nevoie de proceduri legale si tehnice, asupra carora se indreapta atentia guvernului, a explicat Christos Stylianides, purtatorul de cuvant al guvernului.
Ideea crearii Fondului, ca solutie pentru gasirea banilor necesari completarii ajutorului dat de finantatorii internationali, vine dupa un ultimatum dat de Banca Cnetrala Europeana, care a avertizat ca ar putea sista finantarea bancii centrale a Ciprului la inceputul saptamanii viitoare, daca pana atunci nu apare o solutie a deblocarii ajutorului de 10 miliarde de euro acordat de partenerii europeni si de Fondul Monetar International.
Deocamdata lipsesc informatiile privind pachetele de actiuni sau chiar companiile si proprietatile care vor fi incluse in acest fond.
Speculatiile privind inchiderea sau dezmembrarea bancii Laiki, numele sub care opereaza local Banca Populara a Ciprului-Marfin Bank, prezentate de canal cipriot de televiziune CYBC au fost ulterior dezmintite de banca centrala a tarii.
Presa cipriota mai relateaza ca ministrul de finante Michalis Sarris, aflat inca la Moscova, in cautarea sprijinului financiar a descris intalnirile oficiale ca fiind constructive si politicoase, insa a admis ca din vizita nu a iesit nimic concret, deocamdata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii