Adrian Vasilescu: Falimentul Ciprului este o gluma

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

Opinia potrivit careia Cipru ar putea intra in faliment este o gluma, intrucat in istorie nu exista tari care au dat faliment, ci care au intrat in incetare de plati, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Centrale.

"Am auzit vorbindu-se despre falimentul Ciprului. Asa ceva este o gluma. In istorie nu sunt cazuri de tari care au dat faliment, sunt cazuri de tari care au intrat in incetare de plati. Acum batalia se da daca Cipru intra sau nu in incetare de plati", a afirmat Vasilescu. 

Potrivit acestuia, zona unde se afla Cipru a intrat de multe ori in incetare de plati, in timp ce Romania s-a confruntat cu aceasta situatie de doar doua ori in istoria sa. 

"Pot sa spun cu o oarecare satisfactie - daca se poate vorbi despre o satisfactie - ca, cercetand datele istorice, in timp ce foarte multe tari au intrat de zeci de ori in incetare de plati in ultimii 200 de ani, Romania a intrat de doua ori. Odata in timpul crizei din 1929-1933 si a doua oara in 1982, in vremea lui Ceausescu", a explicat consilierul guvernatorului BNR. 

In ceea ce priveste posibilitatea ca bancile din Romania care au capital cipriot sau care au sucursale deschise in Cipru ar putea fi afectate, Adrian Vasilescu a subliniat ca in acest caz functioneaza principiul teritorial. 

"Ce se intampla in Cipru, deciziile care se iau in Cipru privesc teritoriul de acolo. Aici este un alt teritoriu, sunt alte principii, este alt sistem bancar, chiar daca exista alt capital", a spus acesta. 

El a subliniat ca ne aflam intr-o lume in care capitalurile circula, dar entitatile care se nasc in urma unor investitii de capital functioneaza intr-un teritoriu si urmeaza regulile din acest teritoriu. 

In opinia acestuia incheierea unui acord cu Fondul Monetar International a fost solutia ce mai buna pentru Romania in momentul in care intrarile de valuta se oprisera. 

"Daca ma intrebati pentru Romania, cred ca asta a fost solutia cea mai buna: un acord cu FMI, intr-un moment in care valul de valuta care venea peste noi de peste granita s-a oprit. Si atunci nu aveam alta solutie. Dar ce fac alte tari, nu este rolul nostru sa ne amestecam", a incheiat Adrian Vasilescu. 

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, reunit joi, a decis sa mentina furnizarea de lichiditati de urgenta pentru bancile cipriote pana luni, 25 martie, transmite AFP. 

Institutia a precizat ca, dupa data de 25 martie, 'lichiditatile de urgenta (emergency liquidity assistance - ELA) vor putea fi luate in considerare numai in cazul existentei unui program UE/FMI care sa asigure lichiditatea bancilor cipriote'. 

In conditiile in care obligatiunile suverane cipriote nu pot fi folosite drept garantii in operatiunile de refinantare derulate de BCE din cauza ratingului lor scazut, Banca centrala a Ciprului ofera bancilor lichiditati gratie facilitatii ELA. Bancile comerciale cipriote vor ramane inchise pana marti, 26 martie. 

In paralel, ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, continua discutiile cu oficialii rusi in incercarea de a gasi o modalitate pentru a permite Rusiei sa participe la programul de asistenta financiara a Ciprului. 

Parlamentul cipriot a respins marti o nepopulara taxa pe depozitele bancara ceruta de UE in schimbul unui plan de asistenta financiara de 10 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: