De la banci retragi mai putini bani decat ai depus

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

30% dintre romani prefera sa economiseasca "la saltea", printre cele mai mari procentaje din Europa, potrivit unui studiu recent realizat de ING.

In conditiile unor dobanzi real negative la depozitele in lei, care nu acopera nici inflatia, analistul economic Florin Catu crede ca fenomenul de migratie dinspre lei spre euro pentru un randament mai bun este un fenomen normal. Exista si o consolare: "e bine, totusi, ca banii nu pleaca din sistemul bancar si ca, probabil, nu exista riscul sa plece nici din Romania".

Romanii care au avut anul trecut depozite in euro, la dobanzi de 3%-4% si o inflatie in zona euro de 1,8%, au avut mai mult de castigat decat cei cu depozite in lei, care si-au vazut erodate de inflatie bonificatiile cuprinse intre 4% si 6%.

Cine castiga, pana la urma, din dobanzile real negative? "Bancile sunt castigatoarele nete. Ele ajung primele la dobanda foarte redusa cu care statul le refinanteaza. Al doilea castigator net e statul, care se finanteaza direct si ieftin. Pe spatele producatorilor privati. Cei care pierd sunt antreprenorii si, in ultima instanta, consumatorii, adica noi toti care ajungem ultimii la acesti bani infuzati usor in economie sub forma de credit ieftin", spune Cristian Paun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE).

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: