20 martie - Ziua Internationala a Fericirii
Data publicarii: 20-03-2013 | Lifestyle
Adunarea generala a ONU a proclamat pentru data de 20 martie - Ziua Internationala a Fericirii -, prin rezolutia 66/281 din 12 iulie 2012. Anul acesta este marcata pentru prima data.
''Cautarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiintei umane'', subliniaza Adunarea ONU in Rezolutia sa adoptata prin consens.
Documentul cere celor 193 de tari membre sa celebreze aceasta zi ''in maniera potrivita, in special prin activitati educative'' si sa abordeze politici publice care sa creasca bunastarea popoarelor.
Organizatia Natiunilor Unite invita, de asemenea, organizatiile internationale si regionale, precum si societatile civile, inclusiv organizatii non-guvernamentale si persoane fizice, sa marcheze Ziua Internationala a Fericirii prin diverse activitati publice de sensibilizare.
Ideea a fost lansata de micul regat budist himalaian Bhutan, care a adoptat in statisticile oficiale ''Fericirea Nationala Bruta!'', preferand-o termenului de Produs Intern Brut.
In calendarul ONU exista deja aproximativ 120 de zile internationale. Ziua dedicata ''fericirii mondiale'' coincide cu Ziua internationala a Francofoniei, sarbatorita anual in 20 martie prin diverse manifestari de promovare a limbii franceze.
Pe data de 20 martie este marcat ajunul echinoctiului de primavara (emisfera nordica), dar si Nowruz, Anul Nou la iranieni.
In mesajul sau secretarul general al ONU Ban Ki-moon subliniaza ca ''Marcarea pentru prima data a Zilei internationale a fericirii ne ofera oportunitatea de a consolida eforturile in promovarea unei dezvoltarii durabile, care sa includa si actiunile noastre de intrajutorare umana. Cand actiunile noastre sunt indreptate spre binele comun, ne imbogatim cu totii. Compasiunea aduce fericire si ne ajuta in modelarea viitorului pe care il dorim".
Cu prilejul primei marcari a Zilei Mondiale a Fericirii, ''Academic Impact'' in colaborare cu Misiunea Permanenta a Bhutan a Natiunilor Unite organizeaza, la sediul Organizatiei, in New York, o conferinta pe tema "Fericirea si bunastarea: esentiale pentru un viitor durabil".
Instituita oficial in 2010, ''Academic Impact'' este o initiativa a ONU ce reuneste institutiile de invatamant superior din tarile membre ale Natiunilor Unite. Evenimentul, deschis tuturor, este, de asemenea, transmis in direct pe site-ul Web webtv.un.org.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă