Credit auto sau leasing auto? Care este cea mai buna varianta.
Data publicarii: 20-03-2013 | Finante-Banci
Pe langa aceste doua variante, in cazul masinilor care costa sub 10.000 de euro, sau second hand, se poate apela si la credite de nevoi personale fara garantii. In cazul acestui credit banca nu va intreaba pentru ce aveti nevoie de bani, pur si simplu primiti banii in contul curent, iar apoi cautati, si cumparati masina de care aveti nevoie.
Majoritatea masinilor cumparate insa pe baza unui imprumut se incadreaza in una din cele doua categorii, credit auto sau leasing auto.
Care sunt avantajele si dezavantajele celor doua modalitati de finantare
Credit auto
In cazul creditului auto esti proprietarul autoturismului de la inceput, iar imprumutul este garantat cu masina achizitionata. Daca nu sunt platite ratele lunare la termen, masina intra in posesia bancii.
Clientul trebuie sa incheie asigurarea obligatorie RCA, dar si asigurarea CASCO fara fransiza, care este cesionata apoi catre banca.
Avansul pentru un credit auto este acum acelasi cu cel practicat de companiile de leasing, minim 15% la lei si de minim 25% la creditele auto in valuta.
Pentru creditele auto, rambursarea anticipata poate fi efectuata dupa minim 6 luni de la acordarea imprumutului.
Daca in 2008, pe fondul exploziei vanzarilor de masini noi, majoritatea bancilor prezente pe piata locala ofereau acest tip de imprumut, numarul acestora a scazut de la an la an, in prezent mai putin de o treime dintre banci ofera acest tip de credit clientilor proprii.
Dobanda la creditele auto poate fi fixa pe intreaga perioada a contractului de credit sau variabila, indexata in functie de indicele ROBOR la creditele in lei sau EURIBOR la cele in euro. La acordarea creditului se plateste si un comision de analiza, valoarea acestuia variaza in functie de oferta fiecarei banci, si poate fi chiar zero.
Leasing auto
Daca masina este achizitionata in leasing atunci sunteti doar utilizator al autoturismului, proprietarul masinii este firma de leasing, pana la achitarea integrala a imprumutului, moment in care deveniti proprietarul masinii.
Firma de leasing transfera dreptul de folosinta utilizatorului prin intermediul unui sistem de inchiriere, iar in cazul in care doriti sa iesiti din tara cu masina cumparata prin leasing auto trebuie sa solicitati acordul firmei de leasing.
Deoarece firma de leasing este proprietarul masinii aceasta incheie politele de asigurare RCA si CASCO, costurile acestea fiind refacturate apoi catre utilizator. Chiar daca nu sunteti proprietarul masinii trebuie sa platiti si taxele si impozitele locale aferente masinii.
Avansul pentru un leasing auto a crescut si el incepand cu anul trecut, daca inainte acesta putea fi chiar si de 5 procente, acum are aceleasi valori ca si creditul auto.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani