Credit auto sau leasing auto? Care este cea mai buna varianta.
Data publicarii: 20-03-2013 | Finante-Banci
Pe langa aceste doua variante, in cazul masinilor care costa sub 10.000 de euro, sau second hand, se poate apela si la credite de nevoi personale fara garantii. In cazul acestui credit banca nu va intreaba pentru ce aveti nevoie de bani, pur si simplu primiti banii in contul curent, iar apoi cautati, si cumparati masina de care aveti nevoie.
Majoritatea masinilor cumparate insa pe baza unui imprumut se incadreaza in una din cele doua categorii, credit auto sau leasing auto.
Care sunt avantajele si dezavantajele celor doua modalitati de finantare
Credit auto
In cazul creditului auto esti proprietarul autoturismului de la inceput, iar imprumutul este garantat cu masina achizitionata. Daca nu sunt platite ratele lunare la termen, masina intra in posesia bancii.
Clientul trebuie sa incheie asigurarea obligatorie RCA, dar si asigurarea CASCO fara fransiza, care este cesionata apoi catre banca.
Avansul pentru un credit auto este acum acelasi cu cel practicat de companiile de leasing, minim 15% la lei si de minim 25% la creditele auto in valuta.
Pentru creditele auto, rambursarea anticipata poate fi efectuata dupa minim 6 luni de la acordarea imprumutului.
Daca in 2008, pe fondul exploziei vanzarilor de masini noi, majoritatea bancilor prezente pe piata locala ofereau acest tip de imprumut, numarul acestora a scazut de la an la an, in prezent mai putin de o treime dintre banci ofera acest tip de credit clientilor proprii.
Dobanda la creditele auto poate fi fixa pe intreaga perioada a contractului de credit sau variabila, indexata in functie de indicele ROBOR la creditele in lei sau EURIBOR la cele in euro. La acordarea creditului se plateste si un comision de analiza, valoarea acestuia variaza in functie de oferta fiecarei banci, si poate fi chiar zero.
Leasing auto
Daca masina este achizitionata in leasing atunci sunteti doar utilizator al autoturismului, proprietarul masinii este firma de leasing, pana la achitarea integrala a imprumutului, moment in care deveniti proprietarul masinii.
Firma de leasing transfera dreptul de folosinta utilizatorului prin intermediul unui sistem de inchiriere, iar in cazul in care doriti sa iesiti din tara cu masina cumparata prin leasing auto trebuie sa solicitati acordul firmei de leasing.
Deoarece firma de leasing este proprietarul masinii aceasta incheie politele de asigurare RCA si CASCO, costurile acestea fiind refacturate apoi catre utilizator. Chiar daca nu sunteti proprietarul masinii trebuie sa platiti si taxele si impozitele locale aferente masinii.
Avansul pentru un leasing auto a crescut si el incepand cu anul trecut, daca inainte acesta putea fi chiar si de 5 procente, acum are aceleasi valori ca si creditul auto.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii