Depozitele bancare rusesti din Cipru, puternic afectate de impozitarea extraordinara
Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci
Impozitul exceptional pe depozite bancare prevazut in planul de salvare convenit de Cipru cu UE si FMI va afecta puternic depunerile in banci ale cetatenilor rusi, care se ridica la cel putin 20 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor unor experti, relateaza duminica AFP.
'Increderea in Cipru, ca loc sigur pentru plasarea banilor, se va reduce la zero', a declarat Anatoli Aksakov, deputat si presedinte al Asociatiei bancilor regionale din Rusia, citat de Interfax. Aksakov a citat estimarile unor experti, potrivit carora depozitele bancare rusesti din Cipru s-ar ridica la 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), indica agentia de presa.
Editia ruseasca a revistei americane Forbes citeaza, pe pagina sa de internet, estimari mult mai mari ale nivelului acestor depozite.
Agentia Moody's a apreciat la 19 miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro) fondurile plasate in Cipru ale unor companii rusesti, la data de 1 septembrie 2012. La acestea s-ar adauga banii unor banci rusesti plasati in institutii financiare din Cipru de 12 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro), potrivit aceleiasi surse.
Forbes citeaza, de asemenea, estimari ale presei economice, care evalueaza la 8 pana la 35 de miliarde de euro depunerile unor persoane fizice din Rusia in banci din Cipru.
'Rusii au pierdut, intr-o zi, pana la 3,5 miliarde de euro', titreaza revista pe site-ul sau. 'Stirea unei impozitari de 10% pe depozitele din bancile cipriote a creat panica printre oamenii de afaceri rusi, care figureaza in lista celor mai bogati', mai scrie Forbes.
In zorii zilei de sambata, guvernul cipriot a convenit cu zona euro si FMI un acord privind un plan de salvgardare de maxim 10 miliarde de euro in schimbul instituirii unui impozit exceptional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% pe cele care depasesc acest prag.
Vicepresedintele Asociatiei bancilor regionale rusesti, Alexandr Khandrouiev, a sugerat ca Rusia sa negocieze cu Ciprul o relaxare sau chiar o scutire de la impozit in schimbul unui ajutor financiar suplimentar, potrivit Interfax.
Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, este asteptat saptamana viitoare la Moscova, potrivit unor surse citate de agential Ria Novosti, care a anuntat sosirea sa luni, apoi miercuri. Informatia nu a putut fi confirmata la Ministerul rus al Finantelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului