Ghid de cumparare a televizoarelor. LED, LCD sau Plasma?
Data publicarii: 18-03-2013 | IT&C
Este greu sa faci o alegere atunci cand vrei sa cumperi un televizor nou. Cu atatea modele si optiuni aparute, este dificil sa te decizi si de aceea am creat acest ghid, care poate fi un ajutor pentru tine atunci cand vrei sa te asiguri ca faci alegerea perfecta.
Principalele 3 reguli de cumparare a unui televizor
1. Calitatea imaginii nu este determinata de caracteristicile scrise pe cutie
Principalul scop pentru care exista acele foite pline de caracteristici ale televizoarelor este sa te bombardeze cu tot felul de numere derutante, in speranta ca te vor incurca si te vor determina sa cumperi cele mai scumpe televizoare.
Raportul de contrast este, in general o minciuna, rata de refresh (120Hz, 240Hz, 600Hz, etc.) este complexa si subiectiva, unghiurile de vizionare pentru LCD si LED sunt fleacuri, iar LED nu insemna neaparat imagini mai bune.
Decat sa asculti numai de biletelul de specificatii legate de un anumit televizor, mai bine ignora-le. Ele sunt de ajutor numai cand incerci sa diferentiezi un televizor de altul din punct de vedere al caracteristicilor, ca de exemplu, daca unul are Smart TV sau include ochelari 3D.
2. Cu cat e mai mare televizorul, cu atat e mai bine
Dimensiunile recomandate sunt 32 de inch pentru dormitor, macar 46 inch pentru sufragerie. Desigur, un televizor de 55 inch, sau chiar mai mare este binevenit. Daca iti inlocuiesti televizorul vechi, ai putea crede ca aceste dimensiuni sunt cam mari, comparativ cu cele ale televizoarelor cu tub, insa vei avea parte de o super experienta vizuala.
Bugetul si spatiul de care dispui vor determina, pana la urma, cat de mare va fi noul tau televizor.
3. Ia in considerare si plasmele
Desi te-ar putea surprinde, plasmele ofera, de obicei o mai buna calitate a imaginii decat televizoarele LED sau LCD. Unul dintre motivele pentru care oamenii evita plasmele este data de caracteristica prin care imaginea ramane permanent pe ecran. Dar daca te uiti la televizor sau joci jocuri ca orice alt spectator obisnuit, in acest caz defectul nu reprezinta o problema.
Un alt motiv este ca oamenii percep plasma ca fiind veche, iar LCD-urile, mai ales pe cele cu lumina de fundal LED, ca fiind noi. Atat plasmele cat si LED-urile fac parte din categoria de tehnologii mature, si pana la urma, un televizor nu e ca un smartphone, ceea ce inseamna ca modelul cumparat azi nu va fi de neutilizat in doi ani.
Cele mai mici plasma au o diagonala de 42 de inch, asadar, daca vrei ceva mai mic, alege un LCD sau LED.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii