FMI considera ca sectorul bancar din Europa este in continuare fragil
Data publicarii: 18-03-2013 | International
Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Uniuni Europene raman ridicate si este nevoie de intensificarea eforturilor pentru stabilizarea sectorului financiar european, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport publicat vineri, transmite AFP.
In prima sa analiza a starii de sanatate a sistemului financiar din Uniunea Europeana, FMI considera ca blocul comunitar a facut unele progrese in solutionarea crizei financiare, insa cu toate acestea au ramas unele vulnerabilitati si de aceea este nevoie de intensificarea eforturilor.
'Riscurile raman ridicate, in special in contextul cresterii economice modeste si a consolidarii fiscale', se arata in analiza consiliului director al FMI. 'Este nevoie de noi pasi pentru a reconstrui increderea si a ajunge la o stabilitate financiara de durata in regiune', se mai arata in raportul FMI.
In opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea bancilor prin curatarea bilanturilor si supunerea lor la mai multe teste de stres. In al doilea rand, UE trebuie sa finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare in Europa, prin punera in practica a supervizorilor bancar si a uniunii bancare.
Europenii intentioneaza sa puna la punct un organism unic de supraveghere bancara in zona euro, care va fi deschis si altor state din UE care vor dori sa participe, si care in principiu ar urma sa fie operational de la 1 martie 2014.
Pe langa organismul de supervizare, FMI a facut un apel liderilor europeni sa creeze rapid o autoritate care sa poata inchide bancile cu probleme si sa puna la punct circumstantele in care Mecanismul European de Stabilitate /MES/ va putea imprumuta bani in mod direct bancilor.
In absenta unui sistem de gestionare a bancilor cu probleme, in perioada care a trecut de la colapsul Lehman Brothers in 2008 si pana in prezent, cele 27 de state membre UE au injectat 1.700 miliarde de euro in sistemele lor bancare, arata datele Comisiei Europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman