Capcana Gabriel Resources: 70 mil. euro pentru ecologizarea Rosiei Montane
Data publicarii: 26-10-2006Reprezentantii firmei Gabriel Resources, initiatorii proiectului de exploatare a zacamintelor aurifere din zona Rosia Montana, au fost audiati ieri de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. Discutia s-a axat pe ceea ce se va intampla dupa terminarea exploatarii si care sunt planurile de reabilitare a zonei, a declarat, citat de Mediafax, deputatul Cornel Stefan Bardan, unul dintre membrii comisiei. Potrivit acestuia, Gabriel Resources a fost de acord sa puna la dispozitia Guvernului roman un fond de garantie de 70 de milioane de euro, ce poate fi folosit in cazul in care, la terminarea lucrarilor (care pot dura 17 ani), Gabriel Resources nu va realiza ecologizarea zonei.
"Fiind deputat de Alba, ma intereseaza mult aceasta problema, personal sunt pentru exploatarea miniera, cu conditia sa se respecte legislatia de mediu", a spus Bardan. Saptamana viitoare, Comisia va avea alte intalniri cu reprezentantii asociatiei Alburnus Maior, care se opun proiectului, cu Asociatia Intreprinzatorilor din Apuseni si cu reprezentanti ai Academiei Romane.
Alburnus Maior: "Este o suma infima"
Contactat telefonic, Eugen David, presedintele Alburnus Maior, ne-a declarat insa ca garantia oferita de Gabriel Resources este infima, avand in vedere ca suprafata direct afectata de substantele nocive folosite pentru exploatarea zacamintelor aurifere este de 1.600 ha. "Este foarte putin pentru toata suprafata. Suma poate fi destinata ecologizarii unui hectar sau pentru doua hectare, nicidecum pentru 1.600, din care am putea scadea iazul (aproximativ 700 ha). Am luat si noi legatura cu specialisti americani in ecologizare. Estimarile lor sunt de aproape 2 miliarde de dolari. Pentru a ecologiza zona este nevoie de sol vegetal. Nu stim de unde ar putea lua reprezentantii Gabriel Resources atata pamant", ne-a mai spus presedintele Alburnus.
Si reprezentantii Academiei Romane sunt indignati de propunere, sperand ca-si vor putea spune punctul de vedere la intalnirea de saptamana viitoare. "Este o himera sa reecologizezi patru munti «barbieriti» de sus pana jos. Nu exista nicaieri un astfel de precedent", ne-a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.
"Oricat de buna ar fi ecologizarea, nimeni nu stie ce se va intampla cu solul la o adancime de peste 3 metri. Ei ne cred saraci si prosti. Cred ca daca ne dau sticle colorate si turcisme vom face tot ce vor ei", ne-a spus unul dintre reprezentantii Academiei Romane.
Comisia de Mediu: "Proiectul ridica serioase probleme"
Pe de alta parte, Johana Fritz, reprezentanta Gabriel Resources, s-a aratat nemultumita de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, precizand ca, desi au fost chemati pentru a-si prezenta proiectul, n-au mai fost ascultati, spunandu-li-se doar sa raspunda la intrebari. "Nu cred ca toata comisia are o imagine completa asupra proiectului de la Rosia Montana pentru ca nu am avut ocazia sa-l prezentam. La comisie au participat doar 12 dintre cei 28 de membri si doar trei au pus intrebari", a declarat, citata de Mediafax, Johana Fritz.
Deputatii din Comisia pentru administratie publica s-au deplasat, in aceasta luna, la Rosia Montana, constatand ca proiectul pentru aceasta zona "ridica serioase probleme de patrimoniu si de mediu, cu impact transfrontalier". Presedintele Comisiei de administratie publica, deputatul PNL Relu Fenechiu, a depus, miercurea trecuta, la conducerea Camerei Deputatilor, un raport al comisiei, care s-a deplasat in perioada 10-12 octombrie in zona miniera Rosia Montana, pentru a se informa, la fata locului, asupra impactului pe care l-ar avea demararea proiectului promovat de Rosia Montana Gold Corporation.
10% dintre locuitori "pentru", 90% "impotriva"
Potrivit raportului, in urma intalnirii cu primarii comunelor din zona, membrii Comisiei au observat ca 10 la suta dintre locuitori sunt pentru demararea proiectului, 90 la suta fiind impotriva, motiv pentru care ar trebui organizat un referendum.
Din discutiile purtate cu reprezentantii din zona, deputatii au aflat ca, din motive economice, exploatarile miniere din Zlatna si Baia de Aries au fost inchise, iar angajatii societatilor - disponibilizati. Astfel, au ramas fara locuri de munca o multime de oameni, a caror singura sursa de venit era mineritul.
Potrivit raportului, parerile autoritatilor publice locale in legatura cu proiectul minier sunt impartite, dar majoritatea sustine proiectul promovat de Rosia Montana Gold Corporation S.A. ca fiind unica sursa de existenta atat a zonei, cat si a locuitorilor ei.
Reprezentantii Organizatiei Alburnus Maior au aratat ca promovarea proiectului minier ar duce la demolarea a 41 de case considerate monumente istorice, la desfiintarea scolii, la ilegalitati in achizitionarea locuintelor, la stramutarea a 11 cimitire (considerata de locuitori drept o profanare), neangajarea la Rosia Montana Gold Corporation a locuitorilor disponibilizati de la Rosia Min.
Concluziile Comisiei pentru administratie sunt ca proiectul minier este, in momentul de fata, singura investitie pentru urmatorii ani, dar ca aceasta "ridica serioase probleme de patrimoniu si de mediu, ce trebuie elucidate prin studiul de impact asupra mediului", ca alternativa la proiect fiind dezvoltarea agroturismului in zona.
Citeste tot articolul in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani