Problematica gestiunii deseurilor la standarde europene
Data publicarii: 14-03-2013 | Mediu
Reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, si ai Garzii Nationale de Mediu impreuna cu reprezentanti ai mediului de afaceri, au dezbatut la Palatul Camerei de Comert si Industrie problemele pe care le ridica la nivel local si national gestionarea deseurilor, schimbarile in legislatia aferenta, implicatiile asupra activitatii firmelor a deciziilor institutiilor publice abilitate in implementarea si derularea politicilor europene de mediu in cadrul conferintei "Spre un management european al deseurilor. Strategia Nationala de gestionare a deseurilor 2014-2020”.
In deschiderea evenimentului, Dna Cornelia Liliana Stefanescu, Sef Cancelarie si al Executivului Camerei Nationale, a subliniat implicarea pe termen lung a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a Sistemului Cameral din Romania in numeroase initiative "verzi”, care isi propun sa educe publicul si companiile in domeniul protectiei mediului, sa disemineze strategiile din acest domeniu ale ministerului de resort si transpunerea directivelor europene, sa promoveze afacerile green si investitiile in tehnologii curate, cum ar fi reciclarea deseurilor sau energiile regenerabile.
De altfel, "Romania este, din pacate, codasa in clasamentul tarilor europene in domeniul managementului deseurilor”, dupa cum a declarat in cuvantul sau dl Mihai Faca, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, subliniind necesitatea ca toate judetele din tara sa faca parte dintr-un sistem integrat de management al deseurilor. Domnia Sa a aratat ca noua strategie, 2014-2020, privind gestionarea deseurilor in Romania propune un cadru de masuri care sa asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe productie si consum la un model bazat pe prevenirea generarii deseurilor si utilizarea materiilor prime din industria de valorificare.
Dna Elena Dumitru, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a declarat ca "managementul deseurilor municipale reprezinta o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european, dar consider ca nu steguletele primite din partea Comisiei Europene sunt problema, ci faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile. In ultimii ani, nu s-a facut nimic pentru a schimba aceasta realitate grava. Cand vine vorba de gestionarea deseurilor ne confruntam cu trei probleme: banii, orientarea si filosofia”, a completat Domnia Sa.
Din studiile prezentate de dna Nicoleta Chiriac, Consilier in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, reiese ca in Romania rata de reciclare este scazuta (5% in 2011), din cauza ratei ridicate de depozitare, in timp ce directivele europene stabilesc o tinta de reciclare si reutilizare de circa 50% in anul 2020. Tot Domnia Sa a prezentat un tablou vast al legislatiei romanesti in domeniu.
Statistici referitoare la sistemele de management integrat al deseurilor municipale, industriale sau alte fluxuri de deseuri (ambalaje, DEEE, baterii sau acumulatori, s.a.) au fost oferite de dna Brandusa Petroaica, Director, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Dl. Valentin Neagoe, Sef serviciu, Garda Nationala de Mediu a vorbit despre succesele institutiei in combaterea transporturilor ilegale de deseuri, a depozitelor neconforme sau a deseurilor periculoase. Sponsorul evenimentului, Asociatia ECOTIC, reprezentata de dl. Dragos Calugaru, Director General, a prezentat experienta asociatiei in realizarea pentru producatori a tintelor de colectare si valorificare a DEEE, respectand normele de mediu si tinand cont de eficienta costurilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani