Eliminarea creditului cu buletinul obliga retailerii sa caute noi solutii
Data publicarii: 26-10-2006
Domo, reteua de magazine distribuitoare de electrocasnice, electronice si produse IT&C micsoreaza dobanda ca sa contracareze efectele disparitiei creditului "cu buletinul" ca urmare a noilor reglementari ale bancii centrale, a informat, miercuri, un comunicat al companiei. In parteneriat cu Estima Finance, Domo lanseaza o oferta de creditare cu dobanda de 9,9% pentru unele produse din toate gamele.
Altex a anuntat saptamana trecuta ca va retrage de pe piata "creditul cu buletinul", incepand cu data de 22 octombrie, cand intra in vigoare noile norme BNR. Cele doua retele ale grupului, Altex si Media Galaxy, ofera si alte servicii de creditare ,doar cu adeverinta de venit, precum: Crediflex de la Credex, cardurile co-brand BCR sau creditele Super Prompt de la EFG Retail Services. In afara de produsele financiare existente, cele doua retele vor introduce noi produse de creditare, au declarat oficialii Altex.
Flanco, parte a grupului Flamingo International, va mentine creditul " cu buletinul" cel putin pana la finele lui 2006, fara a incalca normele bancii centrale, au declarat oficialii companiei. Popularul credit cu buletinul nu incalca normele bancare, sustin oficialii Flanco, deoarece, desi clientul nu aduce o dovada de venit, furnizorul de credit o poate obtine de la angajatorul solicitantului. Creditul va pastra caracteristicile actuale, adica o valoare creditata intre 1.000 si 6.000 lei, cu o dobanda de 19,9% si un comision de 9,9%. Dobanda anuala efectiva va ramane de 28,58%, avand o perioada de rambursare de la 6 la 48 de luni, potrivit oficialilor Flanco.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit, recent, conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei, ce au intrat in vigoare incepand cu 22 octombrie, prin modificarea si completarea Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. In cazul creditelor de consum, ratele de plata lunare nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului sau ale familiei acestuia, conform noilor norme BNR.
In acest moment, activele si plasamentele in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde euro, suma care echivaleaza cu aproximativ 10% din activele bancare din Romania, potrivit datelor BNR.
Pana in prezent, 4.800 de entitati s-au inscris pe lista institutiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societati de leasing, 7% sunt societati de credit de consum, iar 5% sunt societati de microcreditare.
Pentru banca centrala, a ceste noi reglementari vor permite posibilitatea evaluarii reale a pietei IFN-urilor, dar vor duce si la crearea unui mediu de afaceri, stabil, coerent si transparent. Noile reglementari ale bancii centrale vor pune bazele cresterii pe baze sanatoase a creditarii si consolidarea stabilitatii financiare, a estimat seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN-uri din BNR, Angela Dimonu.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii