RBL, rezultate financiare 2012
Data publicarii: 12-03-2013 | Finante-Banci
- Numarul contractelor de economisire-creditare a crescut cu aproape 20% fata de 2011
- Sumele economisite au crescut cu 13% in 2012
- Valoarea creditelor acordate de RBL in 2012 a crescut cu 14% fata de anul trecut
In anul 2012, peste 46.000 de romani au aderat la sistemul de economisire-creditare prin Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ca urmare, la sfarsitul anului trecut, numarul contractelor de economisire-creditare din portofoliul RBL a fost mai mare cu aproape 20% fata de 2011, ajungand la 177.000 contracte.
In ceea ce priveste economiile efectuate de catre clientii RBL, acestea au fost cu 13% mai mari fata de nivelul anului 2011, soldul total aferent acestor contracte atingand, la sfarsitul anului, cifra de 262,4 milioane lei.
La 31.12.2012, nivelul total al sumelor contractate de catre clientii RBL s-a situat la cifra de 2,6 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 8% fata de 2011. Suma de 2,6 miliarde lei reprezinta valoarea potentialului de investitii in domeniul locativ accesibil clientilor bancii pe termen mediu si lung (depuneri si credite).
"Semnalele din piata si rezultatele noastre ne confirma ca din ce in ce mai multi romani prefera sa economiseasca si sa ia credite in moneda nationala. Datorita conditiilor de creditare foarte bune pe care le oferim (dobazi mici si fixe), solicitarile de credite in lei au crescut anul trecut si sunt in continua crestere. Clientii isi finanteaza proiectele locative cu creditele de la noi indiferent ca e vorba de schimbarea instalatiilor sanitare, a acoperisului sau achizitia unui apartament ori constructia unei case.”, a spus Aurelia Cionga - Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Valoarea creditelor acordate de RBL in 2012 se ridica la cifra de 19 milioane lei, in crestere cu 14% fata de valoarea inregistrata anul anterior. Acest nivel s-a inregistrat pe fondul cresterii valorii medii a finantarilor atat pentru creditele cu ipoteca (130.000 lei), cat si fara ipoteca (25.000 lei). Astfel, portofoliul de credite al Raiffeisen Banca pentru Locuinte inregistra la sfarsitul anului 2012 o expunere de 54 milioane lei, reprezentand o crestere de 8% fata de nivelul din 2011.
"Creditele in lei sunt o alegere buna pentru romani, pentru ca nu exista riscul asociat fluctuatiilor valutare. Creditele pe care le oferim sunt in lei, cu dobanzi fixe pe toata durata finantarii. In plus, rata lunara la credit este egala cu rata din perioada de economisire. Aceasta face ca intarzierile la plata in faza de creditare sa fie rare si conduce la un portofoliu sanatos de credite. Este un dublu avantaj:
- - pentru client, care ramburseaza creditul in conditii optime
- - pentru banca, deoarece mentine costul riscului la valori foarte mici.”, a adaugat Aurelia Cionga.
Este al patrulea an consecutiv in care RBL obtine un rezultat pozitiv, inregistrand in 2012 un profit net de peste o jumatate de milion de lei, in crestere usoara fata de anul anterior.
"Cresterea bazei de clienti pe de o parte si efortul de reducere a cheltuielilor administrative pe de alta parte, cumulate cu un profil de risc scazut, sunt elementele fundamentale pe care construim cresterea sustenabila a profitabilitatii bancii.”, a declarat Aurelia Cionga.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, destinate imbunatatirii situatiei locative.
Clientii, care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5 % sau 6% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.
Produsele de economisire-creditare sunt produse financiare pe termen mediu si lung si au urmatoarele 3 avantaje majore:
Eficienta financiara: randament bun in faza de economisire ce s-a situat peste media pietei bancare; costuri scazute in faza de creditare
Siguranta: produs in lei, fara risc valutar, cu rate fixe de dobanda
Simplitate: rata lunara la credit egala cu suma economisita lunar in prima faza a produsului
Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.
Produsele oferite de RBL sunt vandute in prezent prin cele 525 de agentii Raiffeisen Bank.
Informatii despre produsele oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte se pot obtine la numarul de telefon +4021/ 2 333 000 de luni pana vineri intre orele 08:00 - 22:00 si sambata intre orele 9:00 -17:30, la adresa de mail info@railoc.ro sau la adresele de web www.railoc.ro sau www.rbl.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani