Primarii trebuie sa-si plateasca datoriile pana in iunie
Data publicarii: 12-03-2013 | Economie
Autoritatile locale au cumulat plati restante mai vechi de 90 de zile in valoare de 1,18 miliarde de lei
Plata arieratelor la nivelul autoritatilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o conditie pentru ca Romania sa intre in board-ul FMI in luna iunie, cand ar trebui facuta evaluarea acordului stand-by de tip preventiv, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, citat de Antena 3.
"Arieratele sunt de 1,18 miliarde la nivelul autoritatilor locale, fata de 840 milioane la sfarsitul lunii decembrie. Mai sunt si alte plati restante care se apropie de termenul de 90 de zile si care vor deveni arierate si vor trebui platite. Noi avem o prevedere foarte clara in acordul cu FMI, nu intram in board in iunie daca nu indeplinim aceasta conditie”, a spus Liviu Voinea. Ministrul a precizat ca este si interesul statului sa plateasca datoriile astfel incat economia sa functioneze. "Vineri s-a publicat Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri de Guvern care cere plata arieratelor care au cheltuieli din surse bugetare. E normal sa platesti tocmai pentru a nu falimenta firmele, iar statul imprumuta autoritatile locale cu 800 milioane de lei pe cinci ani tocmai pentru a sustine acest demers”, a spus ministrul delegat pentru buget.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul sau, in ciuda criticilor presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Reactia premierului intervine dupa ce seful CJ Constanta si-a exprimat nemultumirea fata de o circulara despre care a spus ca a fost transmisa de ministrul delegat pentru buget, prin care se cere achitarea cu prioritate a arieratelor (plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) cu bani de la programele de dezvoltare locala si a proiectelor care necesita cofinantare locala. "Autoritatile locale au datorii catre prestatorii de diverse contracte, cei care au efectuat lucrari. Plata de care vorbim este din bani de la Guvern catre autoritati locale, de aceea ministrul bugetului, care da banii la autoritatile locale ca sa plateasca, banuiesc ca e normal sa si spuna: «eu ti-i dau, te rog frumos plateste pe arierate»", a explicat Ponta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani