UE: Vaticanul sa isi faca ordine in banca proprie
Data publicarii: 11-03-2013 | Finante-Banci
Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari sa isi faca ordine in banca numita Institutul de Lucrari ale Religiei. Institutia a facut mult timp obiectul unor suspiciuni privind intrigi obscure, iar Uniunea Europeana insista pentru aplicarea regulilor comunitare in utilizarea euro, relateaza New York Times, citat de Mediafax.
Negocierile referitoare la adoptarea de catre Vatican a standardelor bancare internationale au ajuns insa intr-un punct delicat, un oficial european relatand ca, in timpul unui pranz oficial, discutiile au ajuns la necesitatea unei deschideri mai mari din partea institutiei financiare cufundate timp de secole in secretomanie.
Un reprezentat al Vaticanului prezent la masa, deranjat de apelurile pentru mai multe informatii, a strigat insa "Cum puteti sa ne puneti astfel de intrebari?".
Infruntarea a avut loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Uniunii Europene ca toate tarile, inclusiv microstate precum Vatican City si Monaco, sa respecte reglementarile bancare comune in utilizarea euro.
Aceste presiuni au continuat si in ultimele zile ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea si raman o problema majora pentru cardinalii care se vor intruni pentru alegerea noului Papa.
In timp ce conclavul va incepe marti, spectrul unui scandal financiar reprezinta o dificultate in mod special pentru succesorul lui Benedict, care trebuie sa modernizeze finantele Biseririi Romano Catolice, in caz contrar riscand insusi accesul la sistemul bancar global, cu impact asupra autoritatii sale morale si stabilitatea financiara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii