UNSAR: Piata asigurarilor se stabilizeaza cu greu
Data publicarii: 07-03-2013 | Finante-Banci
Piata asigurarilor se stabilizeaza cu greu. O usoara crestere a subscrierilor la asigurarile generale, o stagnare a evolutiei asigurarilor de viata si un total agregat de 7,5 mld lei, mai mare cu circa 4 % fata de 2011, reprezinta principalele repere ale rezultatelor celor 22 de membri UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), in 2012.
Calculul a avut in vedere valoarea nominala a cifrelor, neidexate cu rata inflatiei. Corelate cu estimarile principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada de raportare ( cresterea economica a Romaniei a fost mai degraba simbolica 0,2-0,5% iar rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 5%.) rezultatele asiguratorilor UNSAR indica o scadere in termeni reali , ceea ce inseamna ca piata de profil nu si-a revenit dupa anii de criza economica. In acelasi timp insa, aceleasi rezultate, comparate cu cifrele anilor trecuti indica un trend usor crescator ceea ce reprezinta un motiv de optimism pentru perioada urmatoare.
Si alti indicatori de referinta pentru domeniul asigurarilor reflecta o usoara revenire a pietei. Gradul de penetrare al asigurarilor, calculat ca raport dintre primele brute subscrise si populatia tarii, arata ca in medie cheltuielile cu asigurarile "per capita” au fost de 97,9 euro in 2012, suma in crestere fata de 2011 (97,1 euro), respectiv 2010 (91,8 euro). In completare, densitatea asigurarilor a fost anul trecut de 1,4% , la fel ca in anul 2011 ceea ce indica faptul ca acest sector al economiei functioneaza in stransa interdependenta cu principalele ramuri economice care contribuie la formarea Prodului Intern Brut (PIB). Facem mentiunea ca indicatorii la care am facut referire (densitatea si gradul de penetrare al asigurarilor) sunt calculati la nivelul pietei si nu la cel al Uniunii Asiguratorilor - UNSAR. Acestia sunt insa la fel de relevanti si pentru membrii Asociatiei intrucat UNSAR contribuie cu peste 90% la subscrierile intregii piete.
Structura subscrierilor pe cele doua mari clase de asigurari, asigurarile generale si cele de viata indica , asa cum am precizat deja, o usoara crestere la nivelul asigurarilor generale, comparativ cu anul precedent. In cifre, membrii UNSAR au inregistrat in 2012 un volum de prime brute subscrise la asigurarile generale de 6 mld lei, fata de 5, 4 mld in 2011. Evolutia se datoreaza in principal liniilor de asigurari de sanatate, celor de asigurari de accidente,( inclusiv accidente de munca si boli profesionale) si asigurarilor de garantii. In ce priveste asigurarile facultative de locuinte, dupa rezultatele bune din 2011, subscrierile au scazut in 2012 cu peste 80 mil lei, de la 629 mil lei la 543 mil lei pe fondul deselor schimbari legislative in centrul carora s-a situat problematica asigurarilor obligatorii de locuinte.
In ce priveste asigurarile de viata, stagnarea este cuvantul cheie pentru perioada de raportare. Aceasta inseamna ca membrii UNSAR au inregistrat un volum similar de subscrieri, circa 1,5 mld atat in 2012 cat si in anul anterior la care se adauga un volum relativ similar de indemnizatii brute platite . Ca tendinta evolutiva la aceasta clasa de asigurari, putem mentiona modificarea structurii de portofoliu de la an la an, inclusiv in 2012, in sensul majorarii ponderii asigurarilor de tip traditional in detrimentul celor cu componenta de investitie.
In anul 2012, indemnizatiile brute platite de asiguratorii UNSAR au totalizat 4,3 mld lei, in crestere cu circa 5% fata de anul precedent. De remarcat faptul ca in cazul asigurarilor de raspundere civila auto - RCA, indemnizatiile brute platite au fost mai mari decat nivelul subscrierior in special din cauza cresterii nivelului despagubirilor pentru cazurile de vatamari corporale si daune morale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman