Plata facturilor la automat vs la ghiseu
Data publicarii: 06-03-2013 | Finante-Banci
Dincolo de sarcina financiara pe care o presupune, plata facturilor poate fi de multe ori dezagreabila, chiar si din punct de vedere al efortului fizic. De aceea, multi dintre noi prefera sa rezolve aceasta chestiune prin intermediul bancilor care au incheiat parteneriate cu companii de utilitati, de telefonie sau cablu, cu societati de asigurari sau chiar cu alte institutii financiare bancare sau nebancare.
La randul sau insa, si bankingul la ghiseu se reinventeaza, iar bancile incep sa inlocuiasca treptat casieriile clasice cu masini multifunctionale, realizand astfel o reducere de costuri considerabila. Romanii nu sunt insa usor de convins, de aceea o trecere in revista a caracteristicilor celor doua modalitati de plata poate oferi o imagine a avantajelor si a dezavantajelor pe care le implica.
Avantaje
De la pionierul in domeniu, ING Bank, care a introdus in 2004, pentru prima data in Romania, conceptul de self banking, astazi tot mai multe banci (BCR, BRD, UniCredit Țiriac Bank, Bancpost) au instalat in interiorul unitatilor masini multifunctionale care inlocuiesc casieriile clasice.
Nu presupune niciun fel de comision suplimentar. Toate comisioanele practicate de banca in vederea decontarii sunt suportate integral de catre compania beneficiara a platii.
Se poate efectua atat de catre clientii bancii, cat si de non-clienti, prin simpla scanare a codului de bare de pe factura.
Se realizeaza fie prin depunere de numerar, fie prin intermediul cardului.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj intervine in cazul platii prin depunere de numerar, pentru ca nu toate bancile au automate care dau rest. Ca atare, daca nu aveti suma potrivita, va trebui sa stati din nou la coada la casieria bancii (de exemplu BRD, Bancpost) pentru a va preschimba banii. Pontul nostru: BNA-ul (Multifunctional Non Stop Banking) de la UniCredit Țiriac Bank restituie banii daca suma depusa in numerar este mai mare decat cea specificata pe factura.
Unele banci - precum BRD - limiteaza plata prin card a facturilor.
Cu un "plastic” emis de alta banca nu puteti face plata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des