Plata facturilor la automat vs la ghiseu
Data publicarii: 06-03-2013 | Finante-Banci
Dincolo de sarcina financiara pe care o presupune, plata facturilor poate fi de multe ori dezagreabila, chiar si din punct de vedere al efortului fizic. De aceea, multi dintre noi prefera sa rezolve aceasta chestiune prin intermediul bancilor care au incheiat parteneriate cu companii de utilitati, de telefonie sau cablu, cu societati de asigurari sau chiar cu alte institutii financiare bancare sau nebancare.
La randul sau insa, si bankingul la ghiseu se reinventeaza, iar bancile incep sa inlocuiasca treptat casieriile clasice cu masini multifunctionale, realizand astfel o reducere de costuri considerabila. Romanii nu sunt insa usor de convins, de aceea o trecere in revista a caracteristicilor celor doua modalitati de plata poate oferi o imagine a avantajelor si a dezavantajelor pe care le implica.
Avantaje
De la pionierul in domeniu, ING Bank, care a introdus in 2004, pentru prima data in Romania, conceptul de self banking, astazi tot mai multe banci (BCR, BRD, UniCredit Țiriac Bank, Bancpost) au instalat in interiorul unitatilor masini multifunctionale care inlocuiesc casieriile clasice.
Nu presupune niciun fel de comision suplimentar. Toate comisioanele practicate de banca in vederea decontarii sunt suportate integral de catre compania beneficiara a platii.
Se poate efectua atat de catre clientii bancii, cat si de non-clienti, prin simpla scanare a codului de bare de pe factura.
Se realizeaza fie prin depunere de numerar, fie prin intermediul cardului.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj intervine in cazul platii prin depunere de numerar, pentru ca nu toate bancile au automate care dau rest. Ca atare, daca nu aveti suma potrivita, va trebui sa stati din nou la coada la casieria bancii (de exemplu BRD, Bancpost) pentru a va preschimba banii. Pontul nostru: BNA-ul (Multifunctional Non Stop Banking) de la UniCredit Țiriac Bank restituie banii daca suma depusa in numerar este mai mare decat cea specificata pe factura.
Unele banci - precum BRD - limiteaza plata prin card a facturilor.
Cu un "plastic” emis de alta banca nu puteti face plata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman