Lipsa banilor, principalul obstacol in demararea unei afaceri
Data publicarii: 06-03-2013 | Afaceri
GfK: Principalele motivatii pentru romani de a porni o afacere sunt perspectiva unui al doilea venit, independenta fata de angajator, autorealizarea si posibilitatea de a materializa propriile idei
O treime dintre romanii care au participat la un studiu GfK se considera capabili sa-si deschida o afacere, motivati in principal de perspectiva obtinerii unor venituri suplimentare si independenta fata de angajator, insa principalul obstacol invocat este lipsa capitalului pentru demarare.
"Aproape 80% dintre tinerii romani sub 30 de ani au o atitudine pozitiva fata de munca pe cont propriu, la fel ca si in cazul celor cu diploma universitara - 74%, cu studii medii - 63%, la persoane intervievate cu copii - 71%. Barbatii ofera o rata de acceptare mai ridicata a activitatilor independente (68%) in comparatie cu femeile (63%)", releva studiul "Antreprenoriatul in Romania in 2012 si spiritul antreprenorial in Europa". Studiul a fost realizat de compania de cercetare GfK Nurnberg (Germania) si Centrul pentru antreprenoriat al Universitatii Ludwig Maximilian din Munchen, in 16 state europene - Austria, Danemarca, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Spania, Elvetia, Turcia si Ucraina, la initiativa Amway Europa. Principalele motivatii pentru romani de a porni o afacere sunt perspectiva unui al doilea venit - 55%, independenta fata de angajator - 30% si autorealizarea/ posibilitatea de a materializa propriile idei - 23%.
"Lipsa capitalului incipient", resimtit de 67%
Pentru majoritatea europenilor intervievati, independenta fata de angajator ocupa primul loc - 45%, urmata de autorealizare - 38% si perspectiva celui de-al doilea venit - 33%.
"Prin urmare, romanii apreciaza peste medie perspectiva celui de-al doilea venit si sunt mai atrasi de aspectele financiare ale desfasurarii activitatilor independente decat de libertatea de a fi propriul lor sef, perceputa de majoritatea europenilor", arata studiul.
Lipsa capitalului incipient, situatia economica incerta, precum si teama de esec sunt principalele obstacole resimtite la nivel european cand vine vorba de intemeierea unei afaceri proprii.
In Romania, "lipsa capitalului incipient" este resimtita intr-o pondere de 67%, media europeana fiind de 57%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice