Companiile care nu-i pot despagubi pe romani in caz de calamitate

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

Piata de asigurari este indisolubil legata de reasigurare. Asa functioneaza lucrurile in economiile puternice si cu traditie in asigurari. Asa ar trebui sa functioneze lucrurile si in piata locala. Cu atat mai mult cu cat Romania este una dintre tarile cu o expunere majora la riscurile de catastrofe naturale, cum ar fi cutremurul sau inundatiile.

Reasigurarea reprezinta, in esenta, plasa de protectie a asiguratorului. Cu alte cuvinte, ofera acestuia acoperire pentru riscurile pe care le-a preluat de la clienti. Nivelul minim obligatoriu este de de 30%-40% prime cedate in reasigurare. La noi, liderul pietei asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale, Astra Asigurari, abia ajunge la 7%. Cel mai putin reasigurate sunt tocmai firmele abonate la contracte cu statul. 

Asiguratorii sunt, prin natura businessului lor, vanzatori de promisiuni. In schimbul banilor platiti de clienti, ei preiau anumite riscuri la care sunt expusi acestia, promitand ca le vor acorda despagubiri daca vor fi afectati de producerea unui eveniment acoperit prin contractul de asigurare. Pentru client, gradul de reasigurare a companiei careia i-a incredintat un risc este cea mai importanta garantie ca isi va primi banii, in situatia in care acel risc se produce. Pentru asigurator, reasigurarea reprezinta singura garantie ca nu va iesi din piata, in cazul producerii unor pagube ce ii depasesc puterea de acoperire financiara. Riscul devine, astfel, "un activ” costisitor pentru asigurator, daca se realizeaza o acoperire corecta si adecvata prin reasigurare.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: