Cum ne cumparam o masina? Prin credit auto sau de nevoi personale

Data publicarii: 28-02-2013 | Finante-Banci

Ofertele de credite auto ale bancilor difera foarte mult intre ele in ceea ce priveste avansul minim si costurile, astfel ca in multe cazuri pot fi inlocuite lejer de creditele de nevoi personale

Finantarea achizitiei unei masini, noi sau cu o vechime rezonabila, ar trebui facuta in mod normal printr-un credit auto, acesta presupunand si un plus de garantie pentru banca, prin gajul insitituit asupra autoturismului. In piata exista peste 10 oferte de credite auto, insa cele mai ieftine presupun un aport substantial din partea clientului pentru constituirea avansului minim.

Doar trei banci finanteaza pana la 100% din valoarea masinii printr-un credit auto, restul percepand un avans minim de 15%-20% din valoarea masinii. Deci, daca am vrea sa ne cumparam prin credit auto o masina de o anumita valoare, ori alegem finantarea totala, dar ceva mai scumpa, ori mergem catre o finantare mai ieftina, dar aducem de acasa un avans considerabil. In plus, in functie de ofertele bancilor, putem avea multe restrictii legate de vechimea masinii.

Unele banci finanteaza doar masini noi, iar altele care finanteaza si masini rulate pun restrictii legate de vechime, ca aceasta sa fie de maximum 5 ani. In timp ce unele banci acorda credite auto pe 5 ani pentru masini ce au la momentul acordarii o vechime de 5 ani, cum e cazul Carpatica, altele, cum e cazul UniCredit, finanteaza prin credit auto masini a caror vechime sa fie de maximum 5 ani la momentul finalizarii creditului.

Vedem in tabelul cu credite auto ca pentru a beneficia de avans zero de la BRD sau Cetelem se plateste in total cu circa 5.000 lei mai mult pentru aceeasi suma, dar pentru care s-a constituit un avans de 20% (vezi o alta oferta a Cetelem si una a CEC Bank).

Totodata, creditele auto presupun o birocratie destul de mare fata de creditele de nevoi personale fara garantii. Este obligatorie incheierea unei polite Casco, trebuie aduse copii de pe actele masinii, trebuie intermediata virarea sumei de la banca la vanzator si, nu in ultimul rand, se constituie gaj pe masina.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: