2012, anul insolventelor
Data publicarii: 27-02-2013 | Afaceri
Banii putini pentru investitii si puterea de cumparare redusa au impins si anul trecut tot mai multe companii catre insolventa. Este ultimul pas dinaintea falimentului. In 2012, numarul insolventelor a crescut cu 10%. Printre domeniile cele mai afectate se numara comertul, imobiliarele si turismul.
Anul trecut a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de peste 23.600 de companii. Comparativ cu 2011, cand au fost inregistrate 21.499 de cazuri, numarul de insolvente a crescut cu 10%. Comparativ cu anul 2010, diferenta este si mai mare, de 20%.
Cresteri importante ale numarului de insolvente s-au inregistrat in randul companiilor cu afaceri in comert, imobiliare si turism. Pe de alta parte, in cazul companiilor de telecomunicatii si a celor de utilitati s-a redus numarul de insolvente, comparativ cu anul 2011.
Cele mai afectate zone din tara sunt Sudul, regiunea Dobrogei si Maramuresului. Aici sunt adunate aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistate. In Bucuresti si nordul Moldovei numarul cazurilor de insolventa a scazut.
Atunci cand o companie aduna datorii si cere insolventa, prima masura pe care o iau managerii este sa concedieze angajati. Efectul se vede imediat in piata. Puterea de cumparare scade, iar vanzarile sunt in declin.
Potrivit unui studiu al companiei Coface, in comertul cu amanuntul au fost cu 62% mai multe cazuri, in tranzactii imobiliare, cu 38%, in hoteluri si restaurante, 48%.
Cea mai recenta insolventa de amploare este e admisa azi de completul Tribunalul Dambovita in cazul Combinatului Siderurgic Mechel din Targoviste, depusa martea trecuta de conducerea acesteia. Cererea a fost depusa in aceeasi zi in care proprietarul combinatelor Mechel a anuntat ca a vandut toate unitatile din tara cu suma de 52 de euro catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, companie controlata de doi cetateni rusi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice