2012, anul insolventelor
Data publicarii: 27-02-2013 | Afaceri
Banii putini pentru investitii si puterea de cumparare redusa au impins si anul trecut tot mai multe companii catre insolventa. Este ultimul pas dinaintea falimentului. In 2012, numarul insolventelor a crescut cu 10%. Printre domeniile cele mai afectate se numara comertul, imobiliarele si turismul.
Anul trecut a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de peste 23.600 de companii. Comparativ cu 2011, cand au fost inregistrate 21.499 de cazuri, numarul de insolvente a crescut cu 10%. Comparativ cu anul 2010, diferenta este si mai mare, de 20%.
Cresteri importante ale numarului de insolvente s-au inregistrat in randul companiilor cu afaceri in comert, imobiliare si turism. Pe de alta parte, in cazul companiilor de telecomunicatii si a celor de utilitati s-a redus numarul de insolvente, comparativ cu anul 2011.
Cele mai afectate zone din tara sunt Sudul, regiunea Dobrogei si Maramuresului. Aici sunt adunate aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistate. In Bucuresti si nordul Moldovei numarul cazurilor de insolventa a scazut.
Atunci cand o companie aduna datorii si cere insolventa, prima masura pe care o iau managerii este sa concedieze angajati. Efectul se vede imediat in piata. Puterea de cumparare scade, iar vanzarile sunt in declin.
Potrivit unui studiu al companiei Coface, in comertul cu amanuntul au fost cu 62% mai multe cazuri, in tranzactii imobiliare, cu 38%, in hoteluri si restaurante, 48%.
Cea mai recenta insolventa de amploare este e admisa azi de completul Tribunalul Dambovita in cazul Combinatului Siderurgic Mechel din Targoviste, depusa martea trecuta de conducerea acesteia. Cererea a fost depusa in aceeasi zi in care proprietarul combinatelor Mechel a anuntat ca a vandut toate unitatile din tara cu suma de 52 de euro catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, companie controlata de doi cetateni rusi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii