In ECE, una din cinci persoane economiseste bani in vederea pensionarii
Data publicarii: 25-10-2006Acestea sunt cateva dintre rezultatele cercetarii de piata realizata in tarile din ECE de Fessel&GfK, SMG_KRC, RmPLUS, TNS MODUS pentru Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membru al UniCredit Group.
"Diferenta dintre scepticismul populatiei fata de pensiile de stat si numarul oamenilor care detin un produs de investitii pentru pensionare indica potentialul din regiunea Europei Centrale si de Est. In aceasta zona, va spori importanta serviciilor de consiliere profesionale si adaptate necesitatilor clientilor, precum si produsele performante. Pentru retelele bancare ca UniCredit Group, aceasta este o oportunitate imensa," declara Helmut Bernkopf, Coordonator al Diviziei Strategy and Business Development, in cadrul BA-CA, Divizia ECE a UniCredit Group.
In medie, una din trei persoane active a inceput sa faca investitii pentru viitor in umatoarele tari membre ale Uniunii Europene: 36% in Republica Ceha, 34% in Slovenia, 32% in Slovacia si 31% in Ungaria. Polonia este singura tara din UE care e mult in urma altor tari, cu doar 8% din populatia activa investind in pensiile private.
In tarile din sud-estul Europei, procentul persoanelor care detin un produs de investitii pentru pensii private este mai mic decat media din regiune (20%), astfel: 10% in Bulgaria, 7% in Bosnia-Herzegovina si Romania, si 5% in Serbia. Singura exceptie este Croatia, in care 21% din populatie deja foloseste produse de investitii.
Populatia din segmentul de varsta 30-39 de ani este cea mai activa in privinta investitiilor intr-o pensie suplimentara. In ansamblu, aproape 60% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta a inceput deja sa economiseasca in vederea pensionarii sau ia in considerare aceasta posibilitate.
70% dintre persoanele sub 29 de ani inca nu s-au gandit la investitii in viitorul propriu
Persoanele cu varste de maximum 29 de ani se afla la polul opus: majoritatea, aproximativ 70% inca nu s-a gandit la o investitie. "Factorul interesant este ca aceasta categorie de varsta este una dintre cele mai nesigure in privinta situatiei financiare dupa retragerea din campul muncii. Una din patru persoane sub 29 de ani nu stie daca pensia de stat ii va fi suficienta traiului zilnic. Pe de alta parte, aceasta e categoria de varsta cel mai putin preocupata sa-si faca rezerve financiare pentru viitor", spune Martin Mayr, expert BA-CA in cercetare de piata pe zona ECE.
"Pentru banci, acesta va fi un obiectiv de atins - sa-i faca pe tineri sa realizeze diferenta si sa le ofere produsele potrivite. Tinerii au un avantaj imens: datorita perioadei de economisire mai lungi, vor trebui sa faca investitii mai mici pentru a primi plati suplimentare suficiente din surse ca pensiile private. Cu cat vor incepe sa economiseasca mai devreme, cu atat mai mare va fi profitul", spune Helmut Bernkopf.
Cerere pentru "produse speciale de pensii"
Majoritatea populatiei active din tarile Europei Centrale si de Est (47%) ia in considerare sau deja a investit intr-o pensie privata din categoria "produse speciale de pensii". Acestea sunt produsele legate de obiectivul "planificare pentru pensie" ca fondurile de pensii, pensii oferite de companie si asigurari de pensii. Preferate in proportie de 28%, asigurarile de pensii sunt pe locul al doilea ca cea mai atractiva alternativa pentru economisirea in vederea pensionarii. Circa 27% din populatie intentioneaza sa utilizeze instrumentele "clasice" pentru o investitie in viitorul propriu.
Se pot observa diferente specifice fiecarei tari in preferintele fata de un produs sau altul: contractele de economisire si creditare (bausparen) sunt printre produsele preferate pentru fondurile de pensii in Cehia (30%), Croatia (15%) si Slovacia (14%). Investitiile in actiuni si fondurile de investitii in general (fonduri de pensii nespecificate) sunt folosite din ce in ce mai des in Slovenia (13%), Polonia (11%) si Slovacia (10%). Sarbii si romanii fac adesea investitii imobiliare (18%, respectiv 13%).
Bosniacii, romanii si slovacii tind sa prefere depozitele si conturile de economii (Bosnia 52%, Slovacia 39%, Romania 35%). Incheierea asigurarilor de viata e preferata mai ales in Slovenia (47%), Croatia (44%) si Slovacia (39%), urmate de Serbia si Bosnia-Herzegovina (34%).
Sumele pentru posibile investitii raman la nivel scazut
In acest moment, populatia din tarile Europei Centrale si de Est investeste sume relativ mici in pensile private. In medie oamenii isi propun sa economiseasca aproximativ 22 euro pe luna. Toate acestea subliniaza importanta investitilor incepute cat mai devreme. "Accentuez din nou ca economisirea unor sume mici pe termen lung poate completa semnificativ pensia de la stat, fara sa fie necesare mari sacrificii financiare in viata de zi cu zi", afirma Helmut Bernkopf.
Slovenii si croatii intentioneaza sa faca cele mai mari investitii, cu o suma medie lunara de 36 euro. Serbia si Polonia se situeaza pe al doilea loc, cu o suma medie economisita lunar de 27 euro. In Ungaria si Bosnia, suma medie este de 22 euro, urmate indeaproape de Cehia, cu 21,3 euro si de Slovacia, cu 18 euro pe luna. O posibila explicatie pentru nivelul scazut a sumei medii economisite in Cehia si Slovacia ar fi aceea ca ideea economisirii pentru pensie a devenit interesanta si pentru persoanele cu venituri mici si mijlocii care nu-si pot permite sa investeasca decat sume mici. In Romania si Bulgaria, potentialul mediu pentru economisire este cel mai scazut: 17,5 euro si, respectiv 15,9 euro pe luna.
"Ca urmare a iminentei integrari in Uniunea Europeana, ne asteptam ca Romania si Bulgaria sa recupereze rapid in aceasta privinta. In general, cresterea veniturilor si modificarile statutului financiar in toate tarile din Europa Centrala si de Est se vor reflecta in cresterea nivelului de economisire. Populatia din regiune deja cauta produse de economisire si fonduri speciale de pensii. Cererea pentru servicii de consultanta din domeniul gestionarii activelor, insotita de cresterea veniturilor se va mari considerabil", a adaugat Martin Mayr.
Ca lider de piata in multe tari din Europa Centraa si de Est, UniCredit Group ofera diferite variante de fonduri de pensii, atat ca distribuitor, cat si ca administrator de active. In general, bancile din Grup pot oferi o gama larga de fonduri de pensii pe termen lung: prin propriile companii de fonduri de pensii, in cooperare cu parteneri din domeniul asigurarilor, precum si prin intermediul fondurilor gestionate de Pioneer Asset Management, care pot fi utilizate ca investitii pe termen lung. "Datorita cererii in crestere si a potentialului pietei, planurile de pensii vor deveni tot mai importante. Ne propunem sa fim cat mai aproape de nevoile clientilor nostri si sa oferim cele mai bune servicii pentru toate segmentele de varsta, cu produse adaptate si cu servicii de consultanta de inalta calitate ", a declarat Helmut Bernkopf.
Grupul UniCredit detine cea mai mare retea bancara din ECE. Din punct de vedere al veniturilor si al totalului activelor, Grupul este de doua ori mai puternic decat principalul sau competitor din regiune. Grupul UniCredit este prezent in 18 tari din ECE, are 65.000 de angajati si deserveste 17 milioane de clienti prin cele 3.000 de sucursale. In cadrul Grupului, Bank Austria Creditanstalt este responsibla cu administrarea activitatilor bancare din regiunea ECE.
Regiunea ECE este formata din umratoarele state: Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani