Cristian Popa: Inflatia ar putea cobori sub 5% in decembrie
Data publicarii: 25-10-2006In 2007-2008, insa, vor fi conditii mai grele pentru ca preturile administrative vor trebui sa creasca, iar conditiile din agricultura ar putea sa nu mai fie la fel de bune ca in acest an, ci sa semene cu cele din anii trecuti.
"E o veste buna, dar e precum soarelui cu dinti", a spus profesorul Daniel Daianu, fost ministru de finante, despre posibilitatea ca inflatia sa coboare sub 5% in decembrie.
El a explicat ca performanta din acest an poate fi atribuita amanarii unor mariri ale preturilor administrate, care vor fi investibaile insa in 2007. "In acest context, poate era mai bine sa termini anul cu o inflatie de 5-6%, pentru ca asta ajuta la mentinerea tendintei de scadere a inflatiei si in perioada urmatoare", a spus Daianu.
"Presiunile inflationiste sunt inerente in 2007, ai ajustari de preturi, presiuni salariale, ai deficit bugetar pe care va trebui sa-l iei in considerare anul urmator. Va fi greu sa continui dezinflatia in anul care urmeaza. Cu cat ai un nivel mai jos al inflatiei in 2006, cu atat va fi mai greu sa atingi tintele pentru 2007, din aceasta perspectiva. Aveam o "supraperformanta" la dezinflatie", a mai spus Daianu.
El a explicat ca nivelul actual al inflatiei nu ar justifica o inasprire a conditiilor de politica monetara, dar daca ne uitam la anul urmator, observam ca exista presiuni inflationiste.
Viceguvernatorul BNR a declarat ca exista presiuni inflationiste semnificative pentru 2007, iar calibrarea cresterilor salariale si a structurii administrative sunt esentiale pentru mentinerea inflatiei la un nivel scazut.
El a explicat ca date exacte despre deciziile de politica monetara, privitoare la rezervele minime obligatorii si asupra ratei dobanzii vor fi facute publice odata cu raportul asupra inflatiei al BNR, pe 10 noiembrie.
"O decizie monetara incepe sa isi faca simtite efectele la trei-patru luni dupa ce a fost luata si se termina cam la doi ani dupa aceea", a mai explicat Popa.
"Comparativ cu anul trecut, cresterea economica din acest an este mult mai mare si s-ar putea sa depaseasca 7,2% pana la sfarsitul lui 2006, iar pentru anul urmator se pare ca va creste, de asemenea, foarte repede", a spus Popa.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului