UE extinde ancheta privind manipularea ratelor de referinta
Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci
Autoritatile antitrust din UE investigheaza existenta unor carteluri intre banci si brokeri vizand manipularea ratelor de referinta pentru creditele in franci elvetieni, anchetele anterioare vizand imprumuturile in yeni si pe cele in euro, potrivit Mediafax.
"Investigam ratele folosite ca referinte pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul si francul elvetian. Suspectam existenta unor carteluri intre anumiti actori de pe piata derivatelor - banci, dar si brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg.
Deutsche Bank, Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja ca sunt cercetate de UE in privinta ratelor de referinta.
Anterior anuntului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigatii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor si Tibor (pentru credite in yeni).
Anchetele vizand Libor sunt o "prioritate absoluta" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amenda aplicata de autoritatile de reglementare va viza, in acelasi timp, toate companiile implicate.
Abordarea este diferita de cea a altor autoritati de reglementare, care au preferat sa rezolve astfel de situatii prin acorduri amiabile separate cu institutiile financiare.
Barclays, UBS si RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pietei interbancare de la Londra. Peste alte zece companii sunt inca investigate.
UE poate aplica amenzi de pana la 10% din veniturile globale ale unei companii pentru fiecare cartel in care aceasta este implicata. Pietele instrumentelor financiare derivate legate de dobanzi au avut o valoare totala de 20.000 de miliarde de dolari in 2011, a spus Almunia in iulie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii