UE extinde ancheta privind manipularea ratelor de referinta
Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci
Autoritatile antitrust din UE investigheaza existenta unor carteluri intre banci si brokeri vizand manipularea ratelor de referinta pentru creditele in franci elvetieni, anchetele anterioare vizand imprumuturile in yeni si pe cele in euro, potrivit Mediafax.
"Investigam ratele folosite ca referinte pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul si francul elvetian. Suspectam existenta unor carteluri intre anumiti actori de pe piata derivatelor - banci, dar si brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg.
Deutsche Bank, Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja ca sunt cercetate de UE in privinta ratelor de referinta.
Anterior anuntului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigatii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor si Tibor (pentru credite in yeni).
Anchetele vizand Libor sunt o "prioritate absoluta" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amenda aplicata de autoritatile de reglementare va viza, in acelasi timp, toate companiile implicate.
Abordarea este diferita de cea a altor autoritati de reglementare, care au preferat sa rezolve astfel de situatii prin acorduri amiabile separate cu institutiile financiare.
Barclays, UBS si RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pietei interbancare de la Londra. Peste alte zece companii sunt inca investigate.
UE poate aplica amenzi de pana la 10% din veniturile globale ale unei companii pentru fiecare cartel in care aceasta este implicata. Pietele instrumentelor financiare derivate legate de dobanzi au avut o valoare totala de 20.000 de miliarde de dolari in 2011, a spus Almunia in iulie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman