Cat taie insolventa din pretul apartamentelor noi
Data publicarii: 21-02-2013 | Finante-Banci
Dezvoltatorii cu proiecte finalizate, dar in insolventa, au fost nevoiti sa accepte profituri mai mici, pentru a putea vinde. Iar unul dintre cei mai cunoscuti cumparatori de apartamente din proiectele aflate in insolventa este chiar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Nu intotdeauna insolventa proiectelor de locuinte are efecte benefice pentru cumparatori. Sunt sute de bucuresteni care au platit integral sau doar un avans pentru un apartament in Planorama, si care nici astazi nu s-au mutat. In colectia de tepe imobiliare putem inlcude si proiectele Blue Tower, Vitan Platinum Tower, Laguna Residence sau Terra Residence din Capitala. Nici orasele din provincie nu duc lipsa de cumparatori tepuiti: proiectul Bey-City din Galat sau Tower Park din Cluj-Napoca. Imposibilitatea acestor proiecte de a se reorganiza ii va lasa pe cumparatori fara avansurile platie si fara case.
In acelasi album imobiliar post-criza sunt proiectele rezidentiale finalizate si in insolventa, dar cu apartamente ce au fost scoase la vanzare. Dezvoltatorii care au tinut cu dintii de pret, chiar daca efectele crizei erau vizibile de mult pe piata imobiliara, au fost obligati de insolventa sa-si reduca din profituri pentru a putea strange bani pentru rate. Adica sa reduca preturile. Asta s-a intamplat si in cazul proiectelor Asmita Gardens, Ibiza Sol si Alia Apartments, care ofereau pietei apartamente scumpe intr-o perioada in care cumparatorii nu-si mai permiteau.
Cu cat au fost reduse preturile?
Despre preturile din proiectul Alia Apartments, intrat in insolventa la inceputul anului trecut, se stia ca variaza intre 2.000 si 2.500 de euro/mp, iar un penthouse costa doua milioane de euro. Acum, apartamntele au preturi de vanzare care nu depasesc 1.300 de euro, fara TVA, ceea ce inseamna o reducere cuprinsa intre 35 si 48%. Cel mai ieftin apartament, unul cu doua camere, are o suprafata construita de 103 mp si una utila de 63 mp si costa 133.000 de euro, la care se adauga TVA. Preturile la apartamentele de trei camere variaza intre 165.000 m euro, fara TVA pentru unul cu o suprafata construita de 128 mp, la 246.000 de euro, fara TVA, pentru unul cu o suprafata construita de 190 mp. Un apartament cu patru camere, cu o suprafata construita de 230 mp si una utila de 123 mp costa 300.000 de euro, fara TVA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani