Cele mai bune dobanzi pentru carduri de credit
Data publicarii: 20-02-2013 | Finante-Banci
Dobanda oferita de banci pentru un card de credit in moneda nationala a inregistrat o crestere de peste 1 procent in a doua jumatate a anului 2012, in cazul cardurilor cu dobanda variabila.
Aproape toate bancile prezente cu operatiuni de retail pe piata locala au la vanzare unul sau mai multe carduri de credit. Majoritatea sunt oferite in moneda nationala, existand in piata si banci care ofera carduri de credit in euro.
Pentru un card de credit in lei dobanda pleaca de la putin sub 16 procente si ajunge pana la 30%. Unele banci ofera carduri de credit cu dobanda indexabila in functie de evolutia Robor, in timp ce altele au dobanzi fixe. Cele mai populare sunt cardurile de credit standard, care ofera majoritatea facilitatilor unui card de credit.
Pentru clientii importanti, cu venituri ridicate, bancherii au creat cardurile de credit Premium, care ofera pe langa serviciile standard, asigurare de calatorie, acces in saloanele VIP din aeroporturi, reduceri la magazine sau hoteluri din intreaga lume, plus alte servicii specifice pentru fiecare card de credit Premium.
Datorita dobanzii mai mari fata de un credit de nevoi personale, cardul de credit trebuie folosit in special pentru plata cumparaturilor, iar sumele utilizate trebuie rambursate in perioada de gratie, pentru a nu plati dobanda.
Cele mai mici dobanzi la carduri de credit
Cea mai mica dobanda pentru un card de credit este in prezent de 15.74%, in cazul cardului de credit Punct cu Punct de la BRD. Pe langa dobanda, platiti un comision de analiza de 20 lei la acordarea imprumutului pe card, iar apoi anual banca percepe o taxa de administrare in valoare de 25 lei. La platile facute la comercianti aveti o perioada de gratie de 60 de zile, perioada in care nu platiti dobanda. Dupa trecerea perioadei de gratie veti plati dobanda pentru toata perioada de la efectuarea platii si pana la rambursarea sumei utilizate. De aceasta facilitate nu beneficiaza retragerile de numerar.
In cazul cardului de credit MasterCard Standard de la Intesa Sanpaolo, dobanda este formata din marja fixa a bancii in valoare de 10.5%, la care se adauga indicele Robor la 1 luna. Pentru luna februarie dobanda este de 16.55%, cu o perioada de gratie de 45 zile pentru plata cumparaturilor, dar si pentru retragerile de numerar. La emiterea cardului platiti un comision de 15 lei, plus o taxa anuala de administrare de 30 lei. Dobanda anuala efectiva DAE pentru un card de credit cu o valoare de 5000 lei ajunge la 19.90%, in cazul folosirii limitei acordate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii