Noua taxa auto se aplica din 15 martie
Data publicarii: 20-02-2013 | Auto
- Pana atunci Guvernul trebuie sa adopte normele metodologice
- In noua taxa nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica, pentru ca aceasta este oricum reflectata in impozitul anual
Proiectul timbrului de mediu a fost adoptat ieri de Guvern, acesta urmand sa intre in vigoare de la 15 martie, data pana la care vor trebui elaborate si aprobate si normele metodologice de aplicare a taxei de timbru.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa sustinuta in urma sedintei de Guvern, ca in noua reglementare nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica a autovehicului, "pentru ca aceasta oricum este reflectata in impozitul anual pe care-l plateste fiecare proprietar de autovehicul".
"Noul act normativ prevede costuri similare celor actuale pentru Euro 5, dar crescute pentru Euro 4 si Euro 3, in timp ce pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 costurile vor scadea fata de nivelul actual", a afirmat Rovana Plumb.
Printre noutatile amintite de ministrul mediului se numara acordarea unui "ecotichet" in valoare de 2.500 de euro pentru masinile electrice si diferentierea taxei in functie de carburant "pentru ca motorina este mai poluanta decat benzina".
Taxa ramane aceeasi pentru Euro 5 si scade cu 90% pentru non-euro
Recent, Guvernul a anuntat ca a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.
Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.
Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii