Noua taxa auto se aplica din 15 martie
Data publicarii: 20-02-2013 | Auto
- Pana atunci Guvernul trebuie sa adopte normele metodologice
- In noua taxa nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica, pentru ca aceasta este oricum reflectata in impozitul anual
Proiectul timbrului de mediu a fost adoptat ieri de Guvern, acesta urmand sa intre in vigoare de la 15 martie, data pana la care vor trebui elaborate si aprobate si normele metodologice de aplicare a taxei de timbru.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa sustinuta in urma sedintei de Guvern, ca in noua reglementare nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica a autovehicului, "pentru ca aceasta oricum este reflectata in impozitul anual pe care-l plateste fiecare proprietar de autovehicul".
"Noul act normativ prevede costuri similare celor actuale pentru Euro 5, dar crescute pentru Euro 4 si Euro 3, in timp ce pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 costurile vor scadea fata de nivelul actual", a afirmat Rovana Plumb.
Printre noutatile amintite de ministrul mediului se numara acordarea unui "ecotichet" in valoare de 2.500 de euro pentru masinile electrice si diferentierea taxei in functie de carburant "pentru ca motorina este mai poluanta decat benzina".
Taxa ramane aceeasi pentru Euro 5 si scade cu 90% pentru non-euro
Recent, Guvernul a anuntat ca a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.
Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.
Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman