BERD investeste in infrastructura de apa din Romania
Data publicarii: 19-02-2013 | Finante-Banci
9,2 milioane euro pentru imbunatatirea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Prahova
BERD continua sa ajute la imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare a peste 170.000 de locuitori ai judetului Prahova, judet situat in sud-estul Romaniei, fapt ce in acelasi timp va conduce la reducerea pierderilor din procesul de tratare a apei.
Banca ofera un imprumut de 9,2 milioane euro catre SC Hidroprahova SA, operatorul regional de apa si canalizare din judetul Prahova, pentru a contribui la finantarea unui program de investitii in valoare de 146,2 milioane euro. Imprumutul BERD se acorda impreuna cu Fondurile UE de Coeziune in valoare de 116,5 milioane euro, precum si cu finantari disponibile de la guvernele locale.
Programul de investitii va contribui la cresterea calitatii apei potabile in conformitate cu directivele UE si va imbunatati accesul la serviciile de alimentare cu apa si canalizare in zona deservita de aceste servicii a companiei. De asemenea, se asteapta ca investitia sa reduca semnificativ pierderile de apa ale Companiei Hidroprahova, reducand in acest fel si costurile de operare
Odata ce programul va fi in totaliate implementat, 96 la suta din populatia aferenta zonei de proiect va fi racordata la o sursa de apa potabila, iar rata de conectare la canalizare se asteapta sa creasca la 91 de procente pentru populatia din zona aferenta proiectului.
Proiectul va promova, de asemenea, investitii in resurse regenerabile de energie printr-un element important : SC Hidroprahova intentioneaza sa introduca intre 3000 si 5000 de panouri solare, cu o capacitate instalata totala de 0.8-1 MW in instalatiile lor de epurare a apelor uzate.
Jean-Patrick Marquet, Director pentru Infrastructura Municipala si de Mediu a declarat: "Sprijiunul BERD este cheia pentru facilitarea absorbtiei fondurilor UE utilizate in modernizarea infrastructurii din Romania. Prin aceasta noua investitie, Banca continua sa sustina modernizarea serviciilor de apa in tara, contribuind la imbunatatirea calitatii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare si a le alinia la standardele UE.”
Dumitru Pantea, Director General al SC Hidroprahova, a declarat: "Proiectul este de o importanta majora pentru Judetul Prahova si suntem incantati sa lucram cu BERD pentru a imbunatati serviciile de alimentare cu apa si canalizare in zona. Implementarea acestui proiect reprezinta un pas important in asigurarea furnizarii de apa de calitate si a serviciilor de canalizare in aceasta parte a Romaniei, in timp ce implementarea politicilor sociale si de mediu ale bancii sprijina dezvoltarea Hidroprahova in calitatea de operator regional de apa.”
Proiectul include extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare in opt aglomerari urbane din judetul Prahova: Breaza, Baicoi, Campina, Mizil, Plopeni, Sinaia, Urlati si Valenii de Munte.
Imprumutul acordat de BERD de 9,2 milioane euro este parte a Programului Cadru Regional de Co-finantare al Fondurilor UE de Coeziune (R2CF), in valoare de 330 milioane euro, lansat de BERD in 2010 si extins in Septembrie 2012 cu scopul de a sprijini investitiile in sistemele de apa si canalizare din Romania si de a ajuta municipalitatile sa absoarba fondurile disponibile prin Fondul UE de Coeziune. Se estimeaza ca programul-cadru va mobiliza investitii suplimentare de aproximativ 2 miliarde euro in infrastructura de apa si canalizare din Romania.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman