Florin Georgescu: Avem semnale bune in ceea ce priveste economia
Data publicarii: 18-02-2013 | Economie
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat vineri la Brasov, dupa sustinerea unei conferinte la Universitatea Transilvania, ca economia Romaniei are semnale bune de crestere, lucru demonstrat si de suprasubscrierea ultimei emisiuni de titluri de stat romanesti.
"0,2 in 2012, desi pornisem cu previziuni mai inalte, aceasta a fost realitatea interna si internationala, apoi 1,8 sau unii zic 1,6 pentru anul 2013, 2,5 in 2014, 3,5 in 2015, asa incat cresterea economica este prevazuta tot mai mare de la un an la altul. Repet, asta depinde in mare masura de noi, apoi si partenerii externi devin increzatori in economia romaneasca. Deja avem semnale bune. Joi a fost o emisiune de titluri de stat romanesti care a atras investitorii la un cost de numai 4,5 % la dolar, ceea ce este cu 1% mai putin decat ce a atras cu o zi inainte o tara vecina. S-a suprasubscris, adica oferta de bani a fost de cinci ori mai mare respectiv 7,5 miliarde de dolari fata de cererea partii romane, asa ca iata, investitiile straine vin, sunt bani disponibili in lume, au venit in zona guvernamentala si asta poate sa duca la o crestere economica indirecta", a subliniat Florin Georgescu.
"Resursele nu mai sunt asa de generoase indeosebi in mediul extern, cele mai putin ramase la dispozitia noastra trebuie folosite cu toata eficienta si corectitudinea", a spus Georgescu.
In ceea ce priveste sfatul pe care l-ar dat celor din domeniu economic pentru cresterea economica, prim viceguvernatorul BNR a afirmat ca trebuie sa ne bazam pe potentialul propriu, sa dimensionam corect profiturile pe care le obtin companiile, sa stimulam investirea lor aici si nu in alte parti, sa asiguram atragerea accelerata a fondurilor europene care pot contribui la realizarea multor proiecte de infrastructura,de cresterea competitivitatii economice in toate domeniile, indeosebi in agricultura sau protectia mediului.
"Trebuie sa atragem investitorii straini prin comportamente si proiecte viabile si care sa sustina investitiile lor aici, adica, imbunatatirea infrastructurii, o politica guvernamentala coerenta si bine ierarhizata. Ca prioritati ambele pot contribui la o crestere economica mai buna, la un PIB mai mare,de la un an la altul, inclusiv prin asigurarea unei repartizari mai echitabile a acestuia", a explicat Florin Georgescu.
Referitor la economiile pe care le fac romanii, prim-viceguvernatorul a tinut sa precizeze ca romanii au inceput sa economiseasca in ultimii ani si asta se vede si in indicele de economie generala, dar si in structura economisirii.
Florin Georgescu a participat vineri la Universitatea"Transilvania" la inchiderea oficiala a primei editii din 2013 a proiectului "Academica BNR".
Participantii la proiect din 21 de universitati partenere din toata tara au audiat in perioada11-14 februarie o serie de prezentari de teme de actualitate din domeniul economic si au avut ocazia sa participe la seminarii in formatul unui veritabil forum-dezbatere. Acesta si-a propus sa asigure un dialog direct al BNR cu mediul universitar, in vederea sprijinirii imbunatatirii curriculei in domeniul finante-banci, impulsionarii cercetarii stiintifice in domeniu si pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor si politicilor economice ale Romaniei,dar si cel la nivel european si mondial.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice