Romanii care isi tin banii in banca ies in pierdere
Data publicarii: 15-02-2013 | Finante-Banci
Romanii nu mai au prea multe motive pentru a-si tine banii in banci, cel putin in conturi curente si depozite pe termen scurt. In prima luna a anului, opt banci au redus nivelul dobanzilor la depozite, iar acest trend va continua pe tot parcursul anului, sustin reprezentantii bancilor comerciale din Romania. Aceasta reducere, cumulata cu nivelul deja crescut a inflatiei si cu impozitul de 16%, face ca posibilul castig rezultat din depunerea banilor la banca sa nu acopere nici macar devalorizarea monedei in cauza.
Potrivit Catalinei Molnar, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, populatia va continua sa isi tina banii la banca, indiferent daca beneficiile financiare vor fi reduse din cauza inflatiei. "Pentru a face o evaluare in acest sens, cred ca este important sa ne uitam la inflatia medie. Anul trecut aceasta a fost de 3,3%, sub nivelul dobanzilor la depozite. Este drept ca in ultimele luni inflatia a devenit superioara randamentelor la depozitele in lei, si este posibil ca pe medie sa rezulte o inflatie de maximum 5% in 2013, ceea ce va diminua randamentele reale. Insa, in conditiile in care presiunile inflationiste sunt asociate unor factori care nu tin de inflamarea cererii, ar fi un dezavantaj economic sa se majoreze dobanda-cheie pentru a incuraja economisirea. Inclinatia spre economisire nu este influentata doar de nivelul randamentelor reale, ci si de sentiment, iar atat timp cat perspectivele economice se mentin fragile, acest proces ar putea continua in pofida unor castiguri ajustate cu inflatia mai mici”, a afirmat Catalina Molnar.
Bancile incearca sa-si limiteze pierderile
Cu privire la evolutia dobanzilor, economistul-sef al UniCredit Tiriac este de parere ca atat la credite, cat si la depozite se vor inregistra scaderi, cu preponderenta pe zona produselor de economisire, din cauza reducerii necesitatii bancilor de a atrage lichiditati. "Ne asteptam ca dobanzile la creditele clientilor sa scada fata de anul 2012, insa intr-un ritm mai redus fata de dinamica observata in anul precedent. Este posibil ca marjele sa creasca, ceea ce ar implica o scadere a dobanzilor la depozite mai puternica fata de ceea ce vom vedea in cazul creditelor. Si asta datorita faptului ca presiunile pentru atragerea depozitelor s-au mai diminuat, pe fondul ajustarii bilanturilor bancilor. In plus, astfel s-ar limita accentuarea pierderilor din sistemul bancar”, a conchis Catalina Molnar.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice