Bancile acorda tot mai putine credite de nevoi personale
Data publicarii: 14-02-2013 | Finante-Banci
Dupa o crestere a soldului creditelor de consum in a doua parte a anului 2011, in 2012 imprumuturile acordate pentru satisfacerea nevoilor de consum a suferit o scadere puternica, de aproape 10 procente.
Aplicarea noilor norme de creditare BNR la inceputul anului 2012, care au inasprit conditiile de acordare a creditelor, in principal pentru cele in valuta si pentru consum, a dus la scaderea cererii pentru credite de nevoi personale.
Credite de consum tot mai putine
Creditele de consum reprezinta peste 70% din soldul creditelor acordate in lei, iar in cazul celor in euro se apropie de 50%. In ultimul an insa, rambursarile au depasit valoarea creditelor noi acordate, astfel ca soldul creditelor de consum a scazut cu peste 4.000 milioane de lei, la 58.150 milioane lei.
Daca pana in 2008, romanii apelau la credite de consum chiar si pentru cumpararea unei locuinte, prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipoteca, in prezent, aceasta facilitate nu mai este aplicabila.
Creditul de nevoi personale cu sau fara garantii poate fi acordat pe o perioada maxima de doar 5 ani, de la 10 ani pentru cele fara garantii si 30 de ani pentru cele cu garantii. In aceste conditii, sumele acordate au scazut foarte mult, la fel si cererea pentru aceste credite.
In plus, creditul de nevoi personale fara garantii in valuta aproape ca a disparut din oferta bancilor, si cum dobanda pentru credite in lei este mai mare decat la euro, romanii nu se mai inghesuie sa acceseze aceste credite.
Datorita disparitiei creditelor de consum in euro si a limitarii perioadei de creditare la cele cu ipoteca, care erau acordate in valuta, soldul acestora a inregistrat o scadere mai mare fata de cele in lei, care sau contractat cu 6% in ultimul an.
Cu toata scaderea inregistrata de creditele de consum, cererea pentru bunurile din import nu a scazut, importurile sau mentinut constante in 2012, romanii reusind sa gaseasca resursele pentru achitarea lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii