Bancile incep sa fenteze normele BNR
Data publicarii: 25-10-2006Exista insa si institutii de credit ai caror reprezentanti afirma ca "deocamdata" nu intentioneaza sa modifice produsele de creditare, chiar daca sumele maxime pe care le pot lua clientii lor incepand cu aceasta saptamana se diminueaza. Un exemplu in acest sens este HVB-Tiriac.
Pe baricade
Una dintre bancile mici de pe piata, Volksbank, a anuntat deja ca va extinde perioada de rambursare a unor imprumuturi, incepand cu 6 octombrie a.c. Efectul? Clientii pot contracta imprumuturi mai mari, in conditiile aplicarii ultimelor norme BNR.
Concomitent, banca nu mai percepe, pana la finele anului, comisioanele menite sa reflecte costurile institutiei cu rezervele minime obligatorii la creditele de consum fara garantii si la creditul auto.
In cazul unor produse de creditare aceste comisioane urmeaza sa fie percepute numai pana in 2009. In consecinta, costul total al creditului se reduce, iar sumele pe care le pot obtine clientii nu se micsoreaza atat de mult. Reprezentantii bancii declarau, in trecut, ca dupa ce BNR nu va mai impune bancilor sa constituie rezerve, vor renunta la respectivele comisioane.
Pe de alta parte, marirea perioadelor de rambursare nu este vazuta cu ochi buni de alti bancheri: "Cat sa lungim perioada de creditare? Pana la 50 de ani?", intreaba directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.
La aceasta banca perioada maxima in care trebuie rambursat un imprumut destinat achizitiei de imobile este de 25 de ani, in conditiile in care majoritatea institutiilor de credit ofera imprumuturi cu aceeasi destinatie pe 30 de ani sau pana la implinirea varstei de pensionare.
"Vom incerca sa gasim solutii"
"Sigur ca vom incerca sa gasim o solutie pentru a mentine dinamica cresterii daca vom observa ca aceasta se va reduce", raspunde presedintele Bancpost, Mihai Bogza, la intrebarea daca aceasta institutie de credit a inceput sa caute metode pentru a le putea acorda clientilor imprumuturi la fel de mari si din aceasta saptamana.
Oficialul Bancpost atentioneaza insa ca normele bancii centrale au si un efect pozitiv pentru banci: pe de o parte institutiile financiare nebancare (IFN-urile) trebuie sa respecte aceeasi legislatie ca si bancile. Cu alte cuvinte, din acest motiv o parte din clientela IFN-urilor s-ar putea orienta catre imprumuturile bancare.
Pe de alta parte, alte banci se lauda cu imbunatatirea continua a produselor. Activitatea de up-date a produselor de creditare este continua, afirma directorul executiv al Directiei Credite Retail din BCR, Dorin Cojocaru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului