Cum finantam amenajarea unei locuinte cumparate prin credit Prima Casa?
Data publicarii: 12-02-2013 | Finante-Banci
Inainte de inasprirea conditiilor de acordare a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, romanii apelau la acest tip de imprumut pentru a achizitiona o locuinta, mai ales ca permitea obtinerea unei sume mai mari decat valoarea locuintei, suma suplimentara fiind utilizata apoi pentru alte cheltuieli. In prezent, majoritatea creditelor pentru achizitia unei locuinte sunt acordate prin programul Prima Casa,iar valoarea creditului este egala cu valoarea imobilului, mai putin avansul platit de client, care este de minim 5 procente.
Astfel, pentru alte cheltuieli necesare amenajarii locuintei, noii proprietari trebuie sa apeleze la alte variante de finantare. Cea mai simpla varianta de finantare o reprezinta economiile proprii, care au fost plasate in depozite la termen, in asteptarea momentului cand vom avea avea nevoie de acei bani, sau sa ne imprumutam de la prieteni.
De cele mai multe ori insa, romanii nu dispun de economii personale pentru acest scop, si apeleaza la un nou credit bancar. Cea mai simpla modalitate de a obtine suma necesara o reprezinta un credit de nevoi personale fara garantii.
Finantare prin credit de nevoi personale
Costurile unui astfel de imprumut sunt mult mai ridicate fata de cele pentru creditul Prima Casa, mai ales ca acest credit este unul pentru care solicitantul ofera o garantie imobiliara, iar programul beneficiaza de dobanzi reduse.
In plus, majoritatea bancilor ofera credite de nevoi personale doar in moneda nationala, iar datorita indicelui Robor care are valori de aproximativ 6 procente in prezent, fata de sub 0.6% la Euribor, rata dobanzii este una destul de ridicata.
Cu toate acestea, in ultimii ani costul unui astfel de imprumut a scazut considerabil, in piata existand mai multe oferte cu dobanzi DAE mai mici de 15%, iar pentru 20.000 lei rata lunara pentru un credit pe 5 ani pleaca de la 440 lei. Pentru a beneficia de dobanzi mai mici trebuie sa alegeti banca la care virati salariul in cont, bancile oferind in acest caz reduceri la marja de dobanda.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice