Cum finantam amenajarea unei locuinte cumparate prin credit Prima Casa?
Data publicarii: 12-02-2013 | Finante-Banci
Inainte de inasprirea conditiilor de acordare a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, romanii apelau la acest tip de imprumut pentru a achizitiona o locuinta, mai ales ca permitea obtinerea unei sume mai mari decat valoarea locuintei, suma suplimentara fiind utilizata apoi pentru alte cheltuieli. In prezent, majoritatea creditelor pentru achizitia unei locuinte sunt acordate prin programul Prima Casa,iar valoarea creditului este egala cu valoarea imobilului, mai putin avansul platit de client, care este de minim 5 procente.
Astfel, pentru alte cheltuieli necesare amenajarii locuintei, noii proprietari trebuie sa apeleze la alte variante de finantare. Cea mai simpla varianta de finantare o reprezinta economiile proprii, care au fost plasate in depozite la termen, in asteptarea momentului cand vom avea avea nevoie de acei bani, sau sa ne imprumutam de la prieteni.
De cele mai multe ori insa, romanii nu dispun de economii personale pentru acest scop, si apeleaza la un nou credit bancar. Cea mai simpla modalitate de a obtine suma necesara o reprezinta un credit de nevoi personale fara garantii.
Finantare prin credit de nevoi personale
Costurile unui astfel de imprumut sunt mult mai ridicate fata de cele pentru creditul Prima Casa, mai ales ca acest credit este unul pentru care solicitantul ofera o garantie imobiliara, iar programul beneficiaza de dobanzi reduse.
In plus, majoritatea bancilor ofera credite de nevoi personale doar in moneda nationala, iar datorita indicelui Robor care are valori de aproximativ 6 procente in prezent, fata de sub 0.6% la Euribor, rata dobanzii este una destul de ridicata.
Cu toate acestea, in ultimii ani costul unui astfel de imprumut a scazut considerabil, in piata existand mai multe oferte cu dobanzi DAE mai mici de 15%, iar pentru 20.000 lei rata lunara pentru un credit pe 5 ani pleaca de la 440 lei. Pentru a beneficia de dobanzi mai mici trebuie sa alegeti banca la care virati salariul in cont, bancile oferind in acest caz reduceri la marja de dobanda.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii