Razboiul Valutelor - forta volatilitatii FX -
Data publicarii: 11-02-2013 | Finante-Banci
Volatilitatea isi face din nou simtita prezenta si pare decisa sa ramana - poate si din cauza faptului ca lumea investitionala a avut un moment "Evrika!”: intr-un univers al valutelor umflate, cu valori nesustinute si necerute, castigatorul este mereu statul care isi devalorizeaza cel mai mult propria moneda. Dupa ce au castigat alegerile din Japonia in decembrie trecut, liberal democratii niponi au dat semnalul inceperii unui adevarat razboi al valutelor. Intrebarea e: va permiteti sa lipsiti din batalia asta?
Dupa spectaculoasa miscare de la sfarsitul lui 2008, volatilitatea de pe piata valutelor a revenit la marje mai normale, cu niste 'hopuri' ocazionale in perioada 2009-2011. Apoi, in 2012, volatilitatea a devenit incontrolabila, in special spre sfarsitul anului, aflandu-se in marje pe care nu le-am mai intalnit din 2006-'07, adica din perioada cand piata creditelor statea sa se prabuseasca. In unele cazuri, cum ar fi GBPUSD si USDCAD, marja de tranzactionare a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii zeci de ani.
Analistii s-au intrecut care mai de care sa explice volatilitatea scazuta ca fiind un rezultat al disparitiei spreadurilor pe dobanzi: calul "castigator” din G10, dolarul australian, avea o dobanda overnight de numai 3,00%, de exemplu. Pana si bancile centrale emergente au inceput sa taie din dobanzi pentru a-si incuraja propriile economii. Intre timp, spun expertii, bancile centrale au indepartat toate riscurile sistemice prin eforturile lor de a fi omniprezente si omnipotente in a preveni orice tip de risc negativ prin furnizarea de lichiditati nesfarsite pietelor.
Apoi, la mijlocul lui noiembrie trecut, a venit anuntul inceperii campaniei electorale in Japonia, ceea ce l-a asezat imediat in lumina reflectoarelor candidatul opozitiei liberal-democrate (LDP) si retorica sa de a "slabi” yenul, intr-un efort deghizat de a tine inflatia sub control. De atunci si dupa ce Abe a preluat functia de premier, yenul japonez (JPY) a scazut cu un uimitor 17% in raport cu dolarul american si cu peste 20% in raport cu moneda euro, in mai putin de trei luni. Intre timp, Banca Centrala Europeana a lasat prea mult din balanta de plati la voia bancilor, care au profitat de incremenirea BCE pentru a-si plati mai devreme niste urgente de lichiditati. Asta a insemnat ca Euro pur si simplu a explodat anul acesta. Lira sterlina pluteste in abis de teama unei noi vijelii bancare, odata ce guvernatorul Carney va prelua sefia Bancii Angliei, vara aceasta. AUD si CAD sunt si ele in impas. Dar acesta este doar inceputul - vor fi multe valuri mari in oceanul valutelor, in lunile care vin.
Japonia a fost cea care a dat startul prin transformarea politicii valutare intr-una de interes national. Putem intelege asta, insa intr-o economie globala, mai ales intr-una "lovita” de cerere scazuta si supraproductie, decizia este si un act de agresiune economica internationala care nu va ramane fara repercusiuni. Razboiul global al valutelor a inceput.
Sunt doi factori care pot atrage volatilitate pe pietele FX. Primul este politizarea bancilor centrale - deja se intampla in Japonia, dar s-ar putea intampla si undeva mai "aproape” de noi, de exemplu in Anglia, daca noul guvernator Carney va face noi eforturi de a ajuta Regatul Unit sa atinga "viteza de evadare”. Politizarea vine odata cu recunoasterea faptului ca bancile centrale exercita cea mai mare influenta asupra monedei si economiei unei natiuni, influenta pe care politicienii ar dori sa si-o asume, din moment ce alegatorii cer conditii mai bune de viata si ii fac pe liderii politici raspunzatori de asta.
Al doilea factor va fi raspunsul international la actiunea dramatica a Japoniei. Fixati-va centurile de siguranta si urmariti deopotriva volatilitatea si miscarile dramatice de pe piata valutelor. Piata este in plin proces de trecere de la vechea paradigma - care presupunea o asumare minima de riscuri, bazandu-ne pe preluarea lor de catre bancile centrale, la noua paradigma - care presupune un adevarat razboi al valutelor in care, una dupa alta, natiunile se lupta pentru a arata lumii agresivitate si competitivitate in devalorizarea monedelor. Toate valutele trebuie sa fie insa pregatite sa accepte un lucru: pe termen lung, toate vor avea de pierdut in fata adevaratei valute, aurul. Intre timp, sa ne amuzam cu marele spectacol.
Despre Saxo Bank
Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.
O analiza deSaxo Bank
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului