AVAS vrea sa faca schimb de actiuni cu SIF-urile
Data publicarii: 11-02-2013 | Bursa
Presedintele institutiei, Adrian Volintiru a declarat ca a fost ideea presedintelui SIF Moldova sa se faca un "swap" de participatii, adica acolo unde AVAS are un interes si detine pachetul minoritar sa cumpere actiunile, si invers
AVAS va elabora un cadru legislativ care sa permita schimbul de participatii minoritare pe care institutia le are in diverse companii in care sunt actionare si SIF-urile, initiativa avand ca scop "optimizarea" portofoliului.
"Am discutat cu SIF Moldova, probabil si celelalte SIF-uri vor vrea, sa facem un "swap" de participatii, adica acolo unde avem un interes si suntem minoritari sa le cumparam actiunile, si invers. Astfel, si noi, si ei putem sa ne optimizam portofoliile. A fost ideea presedintelui SIF Moldova. Este un proiect-pilot, chiar saptamana viitoare vom discuta cu SIF Moldova", a declarat agentiei Mediafax presedintele AVAS, Adrian Volintiru.
Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa propuna modificarea legislatiei, care in prezent nu prevede aceasta posibilitate.
AVAS are in portofoliu 641 de firme, din care peste 300 sunt in insolventa sau lichidare, iar 15 sunt in dizolvare. Autoritatea controleaza majoritar 140 de firme, cele mai multe fiind in lichidare sau insolventa.
Un alt obiectiv al presedintelui AVAS este vanzarea tuturor participatiilor minoritare ale institutiei, posibil chiar in acest an.
"Trebuie sa vedem ce este mare, viabil si rentabil. Vreau sa scapam de toate participatiile minoritare, in acest an. Vreau sa ramanem cu participatiile majoritare", a spus Volintiru.
El a adaugat ca unii actionari majoritari in firme in care AVAS are pachete minoritare sunt de acord sa cumpere actiunile Autoritatii, altii nu. Din vanzarea tuturor participatiilor minoritare AVAS ar obtine 30 milioane de lei.
Totodata, AVAS intentioneaza sa obtina fonduri din intrarea in actionariatul unor companii cu valoarea terenurilor aflate in patrimoniul unor companii privatizate. Banii ar fi obtinuti din vanzarea noilor participatii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice