David Cameron indeamna Scotia sa nu paraseasca Regatul Unit
Data publicarii: 11-02-2013 | International
Premierul britanic David Cameron a incercat sa-i convinga, duminica, pe scotieni sa renunte la cererile de independenta, afirmand ca situatia actuala este mult mai profitabila atat pentru Scotia cat si pentru Marea Britanie. Potrivit demnitarului britanic, ruperea acestei uniuni care dureaza de peste trei secole ''le-ar saraci'' pe amandoua, informeaza France Presse.
"Pentru a spune lucrurile simplu, Marea Britanie functioneaza. Functioneaza bine. De ce sa fie rupta uniunea?'', a scris Cameron in comentarii publicate pe site-ul de pe Internet al Downing Street nr 10, inainte de publicarea, luni, a unei analize guvernamentale privind rolul Scotiei in Regatul Unit.
Premierul a recunoscut ca Scotia ar putea prospera ca tara independenta. "Stiu din informatii din prima mana ca contributia Scotiei si a scotienilor asigura succesul Marii Britanii. De asemenea, pentru mine, intrebarea nu este daca Scotia ar putea fi o natiune independenta", a scris Cameron pe site, adaugand: ''Adevarata intrebare este daca Scotia este mai puternica, mai sigura, mai bogata si mai echitabila in interiorul Regatului Unit sau in alta parte. Si aici cred ca raspunsul este clar".
AFP aminteste ca partide politice britanice majore - printre care si conservatorii lui David Cameron - fac campanie pentru ca Scotia sa ramana in Marea Britanie in timp ce Partidul National Scotian (SNP), la guvernare in provincie, militeaza pentru independenta acesteia.
Cameron a declarat ca guvernul scotian descentralizat "a gresit" publicand saptamana trecuta o foaie de parcurs pentru tranzitia la independenta, care ar urma sa fie proclamata inca din 2016, in caz de raspuns afirmativ la referendumul privind autodeterminarea, prevazut in 2014. "Este ca si cum ai privi genericul de la sfarsitul filmului inainte de a putea vedea filmul insusi", a spus premierul.
Potrivit lui Cameron, analiza care va fi publicata luni va permite sa se faca in asa fel ca referendumul "sa nu fie un salt in intuneric, ci o decizie luata in deplina cunostinta de cauza. ''
''Aceasta chestiune majora este o decizie ce tine de resortul Scotiei. Dar raspunsul va avea consecinte pentru intreg Regatul Unit. Scotia este mai bine plasata in cadrul Marii Britanii. Suntem cu totii mai bine plasati impreuna si mai saraci daca suntem separati", a mai scris Cameron.
Potrivit unui sondaj realizat intre 30 ianuarie-1 februarie, pe un esantion de 1.003 adulti scotieni, de catre institutul ''Angus Reid Public Opinion'', 32% din respondenti ar vota in favoarea independentei in timp ce 47% doresc ramanerea provinciei in cadrul Regatului Unit.
Eventuala independenta a Scotiei ridica numeroase probleme, printre care si ramanerea in UE si alte organizatii internationale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice