David Cameron indeamna Scotia sa nu paraseasca Regatul Unit
Data publicarii: 11-02-2013 | International
Premierul britanic David Cameron a incercat sa-i convinga, duminica, pe scotieni sa renunte la cererile de independenta, afirmand ca situatia actuala este mult mai profitabila atat pentru Scotia cat si pentru Marea Britanie. Potrivit demnitarului britanic, ruperea acestei uniuni care dureaza de peste trei secole ''le-ar saraci'' pe amandoua, informeaza France Presse.
"Pentru a spune lucrurile simplu, Marea Britanie functioneaza. Functioneaza bine. De ce sa fie rupta uniunea?'', a scris Cameron in comentarii publicate pe site-ul de pe Internet al Downing Street nr 10, inainte de publicarea, luni, a unei analize guvernamentale privind rolul Scotiei in Regatul Unit.
Premierul a recunoscut ca Scotia ar putea prospera ca tara independenta. "Stiu din informatii din prima mana ca contributia Scotiei si a scotienilor asigura succesul Marii Britanii. De asemenea, pentru mine, intrebarea nu este daca Scotia ar putea fi o natiune independenta", a scris Cameron pe site, adaugand: ''Adevarata intrebare este daca Scotia este mai puternica, mai sigura, mai bogata si mai echitabila in interiorul Regatului Unit sau in alta parte. Si aici cred ca raspunsul este clar".
AFP aminteste ca partide politice britanice majore - printre care si conservatorii lui David Cameron - fac campanie pentru ca Scotia sa ramana in Marea Britanie in timp ce Partidul National Scotian (SNP), la guvernare in provincie, militeaza pentru independenta acesteia.
Cameron a declarat ca guvernul scotian descentralizat "a gresit" publicand saptamana trecuta o foaie de parcurs pentru tranzitia la independenta, care ar urma sa fie proclamata inca din 2016, in caz de raspuns afirmativ la referendumul privind autodeterminarea, prevazut in 2014. "Este ca si cum ai privi genericul de la sfarsitul filmului inainte de a putea vedea filmul insusi", a spus premierul.
Potrivit lui Cameron, analiza care va fi publicata luni va permite sa se faca in asa fel ca referendumul "sa nu fie un salt in intuneric, ci o decizie luata in deplina cunostinta de cauza. ''
''Aceasta chestiune majora este o decizie ce tine de resortul Scotiei. Dar raspunsul va avea consecinte pentru intreg Regatul Unit. Scotia este mai bine plasata in cadrul Marii Britanii. Suntem cu totii mai bine plasati impreuna si mai saraci daca suntem separati", a mai scris Cameron.
Potrivit unui sondaj realizat intre 30 ianuarie-1 februarie, pe un esantion de 1.003 adulti scotieni, de catre institutul ''Angus Reid Public Opinion'', 32% din respondenti ar vota in favoarea independentei in timp ce 47% doresc ramanerea provinciei in cadrul Regatului Unit.
Eventuala independenta a Scotiei ridica numeroase probleme, printre care si ramanerea in UE si alte organizatii internationale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii