Mario Draghi: Este probabila o crestere a economiei zonei euro in 2013

Data publicarii: 08-02-2013 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat joi ca aceasta institutie financiara va monitoriza impactul aprecierii monedei unice europene asupra economiei zonei euro si si-a exprimat increderea tot mai mare in perspectivele acesteia, transmite Reuters.

'Aprecierea este, intr-un sens, un semn al revenirii increderii in euro. Rata de schimb nu este un obiectiv al politicii monetare, dar este importanta pentru cresterea economiei si pentru stabilitatea preturilor si, desigur, vrem sa vedem daca intarirea este sustinuta sau va modifica estimarile noastre de risc in privinta stabilitatii preturilor', a afirmat Mario Draghi, dupa sedinta de politica monetara a BCE, unde s-a decis mentinerea ratei dobanzii la 0,75%. 

La 1 februarie, euro a ajuns la 1,3711 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. 

Este probabil ca rata inflatiei sa ajunga in urmatoarele luni sub 2%, tinta stabilita de BCE, iar cresterea economiei zonei euro sa se reia datorita ratelor de imprumut scazute, imbunatatirii situatiei de pe pietele financiare si a redresarii cererii pe plan mondial, a apreciat presedintele BCE, citat de AP. 

El a adaugat ca decizia bancilor din zona euro de a achita mai devreme aproximativ 140 miliarde de euro din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE reprezinta un semn pozitiv privind situatia financiara din regiune. 'Aceasta reflecta o imbunatatire a increderii pietelor financiare', a declarat Draghi, adaugand ca BCE va urmari cu atentie daca pietele inaspresc pe ascuns conditiile de creditare. 

BCE este ingrijorata de evolutia economiei zonei euro, intrata in recesiune in al 3-lea trimestru din 2012 si anticipeaza in prezent un recul al PIB-ului de 0,3% in 2013. 

In iulie 2012, Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: