Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile

Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci

  Pe fondul lipsei de lichiditati, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei au urcat anul trecut la peste 7%, in timp ce bonificatiile pentru economiile in euro au trecut de 4%.

Aceste valori, practicate de cateva banci locale, au fost "nejustificat de mari", in special in contextul in care posibilitatea de a plasa resursele atrase de la populatie in conditii avantajoase a scazut, considera analistii. 

Prin urmare, o tendinta de descrestere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro pentru populatie a putut fi observata inca din ultima parte a lui 2012, accentuandu-se in primele luni ale acestui an, cand mai multe institutii de credit au anuntat reduceri de dobanzi. 

Printre acestea se numara BRD, Volksbank, Garanti Bank si Raiffeisen Bank. In aceeasi tendinta se inscriu si bancile cu actionariat grecesc precum Bancpost si Banca Romaneasca, care au practicat pana acum rate de dobanzi peste nivelul mediu al pietei.

BRD, a doua banca din sistem in functie de valoarea activelor detinute, a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele la termen in euro cu scadenta de 3, 6 si 12 luni, nivelul acestora fiind acum cuprins intre 2,50% si 3,25% pe an. 

Pentru depozitele in euro cu scadenta la o luna, dobanda a fost taiata cu 0,3 puncte, pana la 2,3% pe an. 

De asemenea, Volksbank a redus dobanzile oferite la depozitele in lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, pana la 5,5% pe an pentru depozitele pe o luna si 6,25% pe an in cazul depozitelor pe 12 luni.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: