Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile
Data publicarii: 07-02-2013 | Finante-Banci
Pe fondul lipsei de lichiditati, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei au urcat anul trecut la peste 7%, in timp ce bonificatiile pentru economiile in euro au trecut de 4%.
Aceste valori, practicate de cateva banci locale, au fost "nejustificat de mari", in special in contextul in care posibilitatea de a plasa resursele atrase de la populatie in conditii avantajoase a scazut, considera analistii.
Prin urmare, o tendinta de descrestere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro pentru populatie a putut fi observata inca din ultima parte a lui 2012, accentuandu-se in primele luni ale acestui an, cand mai multe institutii de credit au anuntat reduceri de dobanzi.
Printre acestea se numara BRD, Volksbank, Garanti Bank si Raiffeisen Bank. In aceeasi tendinta se inscriu si bancile cu actionariat grecesc precum Bancpost si Banca Romaneasca, care au practicat pana acum rate de dobanzi peste nivelul mediu al pietei.
BRD, a doua banca din sistem in functie de valoarea activelor detinute, a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele la termen in euro cu scadenta de 3, 6 si 12 luni, nivelul acestora fiind acum cuprins intre 2,50% si 3,25% pe an.
Pentru depozitele in euro cu scadenta la o luna, dobanda a fost taiata cu 0,3 puncte, pana la 2,3% pe an.
De asemenea, Volksbank a redus dobanzile oferite la depozitele in lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, pana la 5,5% pe an pentru depozitele pe o luna si 6,25% pe an in cazul depozitelor pe 12 luni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii