Washingtonul intentioneaza sa depuna o plangere impotriva S&P
Data publicarii: 05-02-2013 | International
Autoritatile americane intentioneaza sa depuna o plangere impotriva Standard & Poor's (S&P) pentru proasta evaluare a riscului prezentat de numite active inaintea crizei financiare, a anuntat luni agentia de rating, considerand acuzatia ca fiind "nejustificata", relateaza AFP.
"Divizia civila a Departamentului de Justitie (DoJ) a informat compania ca are intentia de a depune o plangere in civil impotriva S&P", a indicat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat, confirmand informatii aparute in Wall Street Journal.
S&P precizeaza ca plangerea ministerului se va concentra pe evaluarile sale din 2007 privind "anumite obligatiuni americane garantate prin creante (CDO)", produse financiare complexe legate de imprumuturile imobiliare riscante ("subprime"). Expunerea extrem de mare a multor banci la acest tip de produse financiare a fost una din cauzele principale ale crizei financiare mondiale care a debutat in 2007-2008.
S&P "regreta profund" ca evaluarile sale "nu au reusit sa anticipeze pe deplin deteriorarea rapida a conditiilor pe piata ipotecara americana in timpul acestei perioade tumultoase", se arata in comunicat. "O plangere a DoJ este fara fundament factual sau legal", afirma totusi agentia, dand asigurari ca analistii sai au lucrat cu buna credinta.
S&P precizeaza ca a "examinat aceleasi date privind obligatiunile riscante ca restul pietei, inclusiv ca responsabili ai guvernului american care au spus public in 2007 ca problemele de pe piata subprime pareau sub control".
Agentia subliniaza de asemenea ca instrumentele financiare evocate de autoritatile americane au primit la acea vreme note similare din partea concurentilor sai. Standard & Poor's este o filiala a grupului media american McGraw-Hill. .
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani