Moody's a retrogradat Croatia in categoria 'junk'
Data publicarii: 01-02-2013 | International
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat joi ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk), citand blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, transmit Bloomberg si Reuters.
Ratingul obligatiunilor guvernamentale croate a fost revizuit in scadere, de la 'Baa3' la 'Ba1', in categoria 'junk', similar cu cel al Irlandei si Ungariei. Anuntul Moody's vine dupa ce in decembrie agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk).
Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Croatiei de la negativa la stabila, apreciind ca este putin probabila o deteriorare suplimentara a situatiei fiscale si a datoriei tarii.
'Capacitatea guvernului croat de a reechilibra economia prin exporturi este limitata, dar asteptata aderare a tarii la UE in iulie 2013 reprezinta o evolutie pozitiva', apreciaza agentia de evaluare financiara.
Croatia se confrunta cu a doua recesiune in doi ani din cauza masurilor de austeritate si a reducerii investitiilor externe, pe fondul crizei din zona euro.
Retrogradarea Croatiei vine ca urmare a nivelului ridicat al datoriei tarii, blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, sustine Moody's.
Croatia a finalizat negocierile de aderare in iunie 2011 si la 9 decembrie 2011 a semnat Tratatul de Aderare. Dupa aceea, croatii au votat in favoarea aderarii la UE intr-un referendum. Pana la 1 iulie, toate statele membre ale UE ar trebui sa ratifice tratatul, urmat de aderarea Croatiei in calitate de al 28-lea membru al UE.
Comisia Europeana va prezenta un raport privind progresele inregistrate de Croatia in martie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des