Moody's a retrogradat Croatia in categoria 'junk'
Data publicarii: 01-02-2013 | International
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat joi ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk), citand blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, transmit Bloomberg si Reuters.
Ratingul obligatiunilor guvernamentale croate a fost revizuit in scadere, de la 'Baa3' la 'Ba1', in categoria 'junk', similar cu cel al Irlandei si Ungariei. Anuntul Moody's vine dupa ce in decembrie agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk).
Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Croatiei de la negativa la stabila, apreciind ca este putin probabila o deteriorare suplimentara a situatiei fiscale si a datoriei tarii.
'Capacitatea guvernului croat de a reechilibra economia prin exporturi este limitata, dar asteptata aderare a tarii la UE in iulie 2013 reprezinta o evolutie pozitiva', apreciaza agentia de evaluare financiara.
Croatia se confrunta cu a doua recesiune in doi ani din cauza masurilor de austeritate si a reducerii investitiilor externe, pe fondul crizei din zona euro.
Retrogradarea Croatiei vine ca urmare a nivelului ridicat al datoriei tarii, blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, sustine Moody's.
Croatia a finalizat negocierile de aderare in iunie 2011 si la 9 decembrie 2011 a semnat Tratatul de Aderare. Dupa aceea, croatii au votat in favoarea aderarii la UE intr-un referendum. Pana la 1 iulie, toate statele membre ale UE ar trebui sa ratifice tratatul, urmat de aderarea Croatiei in calitate de al 28-lea membru al UE.
Comisia Europeana va prezenta un raport privind progresele inregistrate de Croatia in martie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman