Zona euro: Bancile vor inaspri standardele de creditare

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci


Bancile din zona euro ar urma sa-si inaspreasca in urmatoarele luni standardele de creditare, chiar daca accesul lor la finantare s-a imbunatatit, se arata intr-un studiu realizat de BCE in perioada 14 decembrie-10 ianuarie, transmite Reuters.

In cel mai recent raport trimestrial al BCE, realizat in randul a 131 de banci din zona euro, se arata ca deciziile recente ale bancilor centrale de contracarare a crizei din zona euro au ajutat la atenuarea presiunilor cu care se confrunta bancile in privinta finantarii in ultimele patru luni din 2012, dar noile cerinte privind capitalul si reglementarile financiare determina institutiile financiare sa-si inaspreasca standardele de creditare.

In acelasi timp, cererea de credite din partea persoanelor fizice si juridice a scazut in trimestrul patru din 2012, iar bancile se asteapta ca declinul sa continue si in primele trei luni din 2013, ceea ce va afecta redresarea economiei zonei euro. 'Aceste date arata problemele creditarii in Europa: inasprirea standardelor de creditare pe partea furnizarii si scaderea cererii. Pe moment, aceasta arata o crestere slaba a economiei', a explicat economistul Carsten Brzeski, de la ING.

BCE a anuntat ca 13% din bancile care au participat la studiu si-au inasprit standardele de creditare in trimestrul patru din 2012, usor mai scazut fata de procentul de 15% inregistrat in precedentele trei luni. Aproape doua treimi din bancile din Italia si 30% din bancile spaniole au raportat o scadere a cererii pentru credite din partea companiilor in trimestrul patru. In Germania, numai 3% din banci au anuntat astfel de date.

Integral in InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: