Creditarea in zona euro a scazut pentru a opta luna consecutiv
Data publicarii: 29-01-2013 | Finante-Banci
Volumul creditelor acordate companiilor si gospodariilor din zona euro a scazut in luna decembrie 2012, pentru a opta luna consecutiv, ceea ce inseamna ca dobanzile extrem de scazute practicate de BCE nu au succes in relansarea investitiilor si cheltuielilor, transmite Reuters.
Luna aceasta, Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda de referinta la nivelul record de 0,75% si anterior a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sectorul bancar, inca cu toate acestea activitatea de creditare ramane la un nivel scazut.
Potrivit datelor comunicate luni de BCE, creditele acordate sectorului privat au scazut cu 0,7% in luna decembrie 2012 comparativ cu luna decembrie 2011, dupa ce in luna noiembrie 2011 au inregistrat o scadere anuala de 0,8%.
'Poate ca zona euro se indreapta spre o revenire, dar nu va fi o revenire alimentara de credit', a apreciat Christian Schulz economist la Berenberg. 'Revenirea increderii in sectorul bancar ar putea fi ascunsa de efectele recesiunii si procesului de deleveraging', a adaugat Schulz.
BCE a mai publicat luni o serie de date cu privire la evolutia masei monetare in zona euro. Potrivit BCE, masa monetara M3 a inregistrat o crestere anuala de 3,3% in luna decembrie 2012, mai putin fata de cresterea de 3,8% inregistrata in luna noiembrie. Masa monetara in sens larg (M3) este utilizata de BCE ca un indicator al presiunilor inflationiste.
Zona euro se confrunta in prezent cu cea de a doua recesiune din ultimii patru ani pe masura ce guvernele diminueaza cheltuielile pentru a-si putea reduce deficitele. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la data de 10 ianuarie ca se asteapta ca economia zonei euro sa-si revina treptat in cursul acestui an. Potrivit celor mai recente prognoze ale BCE, economia zonei euro se va contracta cu 0,3% in acest an urmand sa revina pe o crestere de 1,2% in 2014.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii