TVR da afara 700 de oameni de la 1 februarie
Data publicarii: 24-01-2013 | Media
Consiliul de Administratie (CA) al TVR a aprobat, miercuri, punerea in aplicare a noii scheme organizationale a institutiei, care va deveni operationala de la 1 februarie si care va contine 2.450 de locuri de munca, in timp ce 698 de angajati vor fi concediati.
Potrivit unui comunicat remis miercuri seara agentiei MEDIAFAX si care are titlul "TVR - un nou inceput", Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat, in sedinta de miercuri, 23 ianuarie, punerea in aplicare a noii scheme organizationale.
"Noua organigrama a SRTv va deveni operationala incepand cu data de 1 februarie 2013 si va contine 2.450 de locuri de munca, cuprinzand si un numar de 55 de cazuri sociale", se spune in comunicat.
Potrivit comunicatului, hotararea de suplimentare a numarului angajatilor SRTv a fost adoptata cu 8 voturi "pentru" si 5 "impotriva", "fara a dezechilibra parametrii economici previzionati in Programul de redresare economica a SRTv aprobat prin Hotararea CA nr. 110 din 2012".
Surse au declarat miercuri seara, pentru MEDIAFAX, ca "pentru" au votat Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Lucia Hossu Longin, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Gabriel Tufeanu si Nicoleta Nicolicea, in timp ce "impotriva" au votat Ada Mesesan, Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau si Sorin Burtea.
Potrivit altor surse, TVR are in prezent un numar total de 3.148 de angajati, din care, de la 1 februarie, vor ramane 2.450 (inclusiv cele 55 de cazuri sociale). Acest lucru inseamna, in fapt, ca de la 1 februarie vor fi concediati 698 de angajati ai TVR, au mai spus sursele citate.
Pe de alta parte, potrivit comunicatului TVR, "concedierea colectiva in urma selectiei personalului din SRTv este una dintre masurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar si plata datoriilor acumulate". "In privinta angajatilor care vor fi disponibilizati, SRTv isi va respecta obligatiile de angajator, conform legii, in astfel de situatii", se mai spune in comunicat.
"Perioada economica dificila pe care o traverseaza Televiziunea Romana presupune luarea unor masuri radicale pe toate planurile. Sub imperativul termenelor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executarii silite a creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de SRTv si in OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administratie al TVR avea obligatia de a pune in aplicare un program de redresare economica, cu masuri organizatorice, restructurari economice si de personal necesare functionarii eficiente a SRTv, in vederea platii datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii", se mai spune in comunicatul TVR.
Prin Hotararea CA nr. 110/2012, Consiliul de Administratie al SRTv a adoptat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, in baza caruia Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie 2012, Memorandumul privind reesalonarea pe sapte ani a datoriilor fiscale acumulate de TVR (in cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.).
In comunicat se mai spune ca procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Romana a inceput pe 5 noiembrie 2012, cu selectia, pe criterii profesionale, a celor care vor ramane in noua structura a SRTv. La selectie au participat toti salariatii SRTv, notificati in acest sens, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia incidenta in materia concedierii colective.
La procesul de selectie au participat 2.562 de salariati, din cei 2.784 de angajati notificati, adica un procent de 92%, precizeaza TVR.
Un numar de salariati nu au fost notificati si, in consecinta, nu au participat la selectia de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse in planul de restructurare aprobat prin Hotararile Consiliului de Administratie nr. 110/2012 si 121/2012. "Din aceasta categorie fac parte, fara ca enumerarea sa fie limitativa, salariatii aflati in concediu de ingrijire copil; femeile insarcinate; salariatii care au revenit din concediul de ingrijire copil si se afla in perioada de 6 luni in care sunt protejati de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv in vigoare; salariatii aflati in concediu fara plata; salariatii detasati la alte institutii; salariatii ale caror Contracte Individuale de Munca au incetat pana la sfarsitul anului 2012, in conformitate cu dispozitiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limita de varsta)", explica TVR.
Selectia angajatilor a presupus trei etape - depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu -, care in punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spune in comunicatul TVR.
Mesesan: Epurare, nu restructurare
Referitor la noua organigrama a TVR, Ada Mesesan a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, ca, "din pacate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare".
"Si procesul in sine de evaluare a angajatilor TVR a fost viciat, de la inceput pana la sfarsit. Proba cea mai clara: au fost depuse 695 de contestatii dintre care au fost aprobate - deci s-a recunoscut ca s-a gresit in evaluarea angajatilor - un numar de 350 de contestatii. Desi am propus si in sedinta de astazi o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastra a fost respinsa de majoritatea USL din CA, fara a fi supusa la vot. Ca atare, din 1 februarie, din 3.148 de angajati ai TVR vor ramane in posturi 2.450", a spus Ada Mesesan.
Ea a precizat ca "sindicatul si conducerea executiva au solicitat sa se aprobe o suplimentare de 55 de posturi alocate cazurilor sociale, solicitare care a fost aprobata de toti membrii CA".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii