UE ingheata aprobarea culturilor modificate genetic pana in 2014
Data publicarii: 23-01-2013 | International
Comisia Europeana a decis sa inghete, pana la sfarsitul mandatului sau, in 2014, procesul de autorizare a cultivarii in Uniunea Europeana a organismelor modificate genetic (OMG),in incercarea de a ajunge la o solutie cu statele membre, transmite AFP.
'Daca doreste, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic si a sase soiuri de porumb modificat genetic, printre care si MON810, dar nu va face acest lucru', a declarat marti Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg. 'Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului sau', a precizat purtatorul de cuvant.
Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de disputa intre Comisia Europeana si statele membre. Opt tari (Franta, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Polonia) au adoptat o serie de prevederi care le permit sa blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso a incercat sa anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respinsa de statele membre.
In ultimii 14 ani, doar doua tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultura in UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, si soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.
Procesul de evaluare a solicitarilor de autorizare a cultivarii si comercializarii OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autoritatii Europene pentru Securitate Alimentara (AESP), cerere de autorizare adresata statelor membre pe baza unui aviz favorabil obtinut in prealabil de la AESP, procedura de apel daca nicio majoritate calificata nu rezulta intre statele membre. Daca situatia persista, decizia finala revine Comisiei Europene.
AESP este autoritatea competenta la nivel european in materie de securitate alimentara, iar recomandarile sale determina autorizatiile de comercializare si cultivare a organismelor modificate genetic.
Pana in prezent, AESP nu a dat niciodata un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a intrunit niciodata majoritatea calificata necesara interzicerii sau autorizarii acestora.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice